Ruski veleposlanik u Sudanu Mirgajas Širinski umro je u Khartoumu, izvijestilo je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

Sudeći po informacijama državne televizije Russia 24, veleposlanik je umro dok je plivao u bazenu u svojoj rezidenciji nakon simptoma koji upućuju na srčani udar. Glasnogovornik ruskog veleposlanstva Sergej Konjašin kazao je da je osoblje nazvalo zaposlenike hitne službe, ali oni nisu uspjeli spasiti veleposlanika. Oglasila se i sudanska policija, koja je odbacila mogućnost bilo kakvog pokušaja ubojstva, prenijeli su ruski mediji. Piše Slobodna Dalmacija.

Slučaj nesretnog veleposlanika u Sudanu tek je jedan u neobičnom nizu smrti visokih ruskih dužnosnika i diplomata tijekom posljednjih devet mjeseci. CNN tako navodi kako je od izbora američkog predsjednika u studenom prošle godine umrlo ili ubijeno devet visokopozicioniranih Rusa, među kojima je šest diplomata.

Iako nema nikakvih javnosti poznatih dokaza koji upućuju na sumnju vezanu uz smrt veleposlanika u Sudanu, dio svjetskih listova spominje sve dužu listu s imenima ruskih diplomata koje je "izdalo srce". Specifične okolnosti i sve lošiji politički odnosi Moskve i Washingtona otvaraju, naime, prostor za razne teorije o misterioznoj smrti visokopozicioniranih diplomata.

Podsjetimo, na sam dan izbora američkog predsjednika, u New Yorku je na podu konzulata s ozljedom glave pronađen onesviješten Sergej Krivov. Ruski dužnosnici izvijestili su kako je 63-godišnji Krivov umro od posljedica srčanog udara. Ipak, američki BuzzFeed objavio je tekst o čudnim i tajnovitim okolnostima smrti tog "anonimnog službenika". Najprije je tako objavljeno kako je neimenovani čovjek skočio ili pao s krova konzulata, ali se priča promijenila čim su novinari došli do zgrade. Tada je rečeno kako anonimni službenik nije pao s krova zgrade, nego je doživio srčani udar u uredu osiguranja i potom umro, što je potvrdila i policija u New Yorku te je zaključila slučaj.

Teorije zavjere

Ruski Sputnik kasnije je izvijestio kako je ovaj "obični službenik" bio zapravo šef osiguranja, a ta funkcija, između ostaloga, uključuje i poslove "prevencije sabotaže" te suzbijanja "pokušaja tajne infiltracije" u konzulat.

Prema službenim informacijama, diplomati s liste umrli su "prirodnom smrću", a iznimka je ruski veleposlanik Andrej Karlov (63), koji je u prosincu s osam hitaca u leđa ubijen na izložbi fotografija u Ankari, navodi Radio Slobodna Europa. Ubojica je vikao "Allahu akbar" te "Umiremo u Alepu, umiremo i ovdje".

Od početka ove godine umrla su četiri ruska diplomata. U siječnju je na podu kupaonice u svojem stanu pronađen dugogodišnji diplomat Andrej Malanin (55) koji je radio u ruskom veleposlanstvu u Ateni. Nekoliko tjedana kasnije umro je Aleksandar Kadakin, veleposlanik u Indiji. Izvori su portalu Hindustan Timesu najprije kazali kako je Kadakin umro nakon kraće bolesti. Kasnije je službeno priopćeno kako je veleposlanik umro od zatajenja srca u 68. godini.

U veljači se pak u uredu srušio i umro ruski ambasador u Ujedinjenim narodima Vitalij Čurkin. Poznati diplomat umro je od srčanog udara večer uoči svojeg 65. rođendana.

The Washington Post piše kako neki ove misteriozne smrti povezuju s teorijama zavjere. Ipak, ruski veleposlanik Širinski bio je u šezdesetima. List podsjeća kako je prosječan životni vijek muškarca u Rusiji sredina šezdesetih. Prema službenim izvješćima, neki diplomati umrli su od posljedica srčanih udara, a WP naglašava kako su bolesti srca vodeći uzrok smrti u Rusiji, uostalom, kao i u većini drugih zemalja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok