Velikoj Britaniji u punom je jeku još jedna afera vezana uz proizvodnju mesa, a glavni sudionik je tvrtka 2 Sisters Food Group, najveći proizvođač i distributer pilećeg mesa u toj zemlji.

Ona pakiranim pilećim mesom opskrbljuje velike lance Tesco i Sainsbury te također britanske podružnice Aldija i Lidla, ali i Marks&Spencera. Prenosi Večernji.

Cijelu je aferu razotkrio britanski dnevni list Guardian i televizija ITV. Oni posjeduju tajne snimke iz jednog od pogona tvrtke 2 Sisters na kojoj je vidljivo da radnici miješaju svježe meso sa starim, mijenjaju datume klanja na kašetama s mesom, meso koje je vraćeno iz supermarketa prepakiraju, miješaju ga sa svježim mesom i stavljaju novi rok trajanja. Uz to, vidljivo je da su higijenski uvjeti u pogonu vrlo loši i da radnici s poda skupljaju meso i vraćaju ga na liniju za pakiranje.

Snimljena su i svjedočenja radnika. List je kontaktirao i s profesorom Chrisom Elliottom, stručnjakom za sigurnost hrane, koji je predvodio neovisnu vladinu istragu u skandalu koji je izbio prije četiri godine, a koji se odnosio na konjsko meso koje je lažno deklarirano kao govedina, što je završilo nizom sudskih procesa i zatvorskih kazna. On je kazao da u posljednje tri-četiri godine nije vidio da neki pogon koji radi s mesom posluje u tako lošim, nehigijenskim i pomalo opasnim uvjetima. Također smatra da vlada treba hitno otvoriti istragu i utvrditi što se doista događa i treba li taj pogon hitno zatvoriti.

Stručnjake za sigurnost hrane osobito zabrinjava miješanje mesa starijeg i novijeg datuma proizvodnje jer je u takvim slučajevima nemoguće utvrditi kada je meso doista proizvedeno i nalaze li se u nekom pakiranju mesa potencijalno opasni komadi koji bi mogli ozbiljno ugroziti ljudsko zdravlje.

Svi lanci koji kupuju meso te tvrtke najavili su da će poduzeti opsežnu istragu iako uprava tvrtke 2 Sisters Food Group tvrdi da ništa od toga što je objavljeno nije istina i da oni veliku pozornost pridaju higijeni i sigurnosti svojih proizvoda. Ta tvrtka svaki tjedan proizvede oko šest milijuna pilića, ukupni je godišnji prihod cijele grupacije, koja proizvodi i drugu vrstu hrane, 3,1 milijardu funta. Kompanija je u vlasništvu Indijca Ranjita Singha Boparana i njegove supruge.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok