- Ovom presudom ne mogu biti zadovoljne ni žrtve koje su prošle kalvariju, a još uvijek ne znaju što je s neposrednim počiniteljima koji su im nanijeli najveće zlo, ali ni optuženici jer nisu imali pravedno suđenje. Kakav je to postupak u kojem istražni zatvor traje 13 i pol godina - komentirao je u emisiji "Nedjeljom u 2" predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić ovotjednu hašku presudu, dodavši kako istu smatra nepravednom te da nema realnih šansi da ona bude revidirana.

Govoreći o ukidanju njegove presude Ivi Sanaderu u slučaju Ina - MOL, koju je prvo ukinuo Ustavni sud, a potom je i Arbitražni sud u Ženevi iznio niz primjedbi na njegovo suđenje, Turudić je ustvrdio kako se ne osjeća krivim.

- Nije utvrđeno da je Sanader dobio novac. Međutim, kazneno djelo je već i obećanje nagrade. Postoji u Hrvatskoj niz moćnih ljudi koji bi najviše voljeli da taj predmet ode u zastaru. A ja ću u skladu sa svojim ovlastima učiniti sve da ne ode i da doživi svoj sudski epilog - izjavio je i otkrio kako bi zastara nastupila za otprilike dvije godine.

Nakon što Robert Ježić, nakon potvrde presude na Vrhovnom sudu, nije u roku od tjedan dana uplatio novac u državni proračun, DORH je pokrenuo proces prisilne naplate, no u toj zadaći očigledno nije uspio.

Turudić je također priznao i da je htio biti ministar pravosuđa, ali više nema tu ambiciju. Smatra kako bi Ustavnom sudu trebalo smanjiti ovlasti jer je to politički sud čiji se suci biraju u Saboru. Dodao je i da HDZ nije htio da on bude izabran na čelo Vrhovnog suda.

- Možda je jedan od razloga taj što sam se družio sa Zdravkom Mamićem. Više ne kontaktiramo - zaključio je Turudić. (Jutarnji list)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok