- Slobodan Praljak niti jednu minutu nije želio živjeti kao ratni zločinac, jer to nije ni bio. Ljudini poput Slobodana nitko nije ravan. Njegov zadnji čin nije bio teatralna gesta, niti bijeg za svoje čini, niti potez očajnika koji u depresiji bježi od kazne. Njegova poruka kristalno je jasna: Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu - kazao je Miroslav Tuđman na komemoraciji za Praljka, koja je u organizaciji Hrvatskoga generalskog zbora održana u Koncertnoj dvorani “Vatroslav Lisinski” i na kojoj se okupilo nekoliko tisuća ljudi.

Tuđman je dodao da je njegova presuda uvreda za svaku pravdu.

- To je teatar apsurda - rekao je Tuđman na komemoraciji na kojoj su se iz vrha vlasti pojavili samo potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te ministar branitelja Tomo Medved. Obojica su izbjegavali novinare. I dok je Krstičević došao na komemoraciju u zadnji čas i među prvima napustio dvoranu, Medved je kratko kazao da su tu 'da dostojanstveno odaju počast generalu Praljku', piše Jutarnji list.

Osim državnog vrha, mnogi su u Lisinskom očekivali generale Antu Gotovinu, Mladena Markača i Ivana Čermaka, koje su čekala mjesta u prvom redu.

- Ne znam zašto nisu došli. Bili su s kolegom Praljkom zatvoreni u Haagu, tamo su se družili, i najmanje što se od njih očekivalo jest da su se pojavili na njegovoj komemoraciji i odali mu počast. Ne znam zašto nisu došli i rekli mu posljednje zbogom. Jer Generalski zbor upravo je to želio i zato smo organizirali ovu komemoraciju - kazao nam je predsjednik Hrvatskoga generalskog zbora Pavao Miljavac, koji je bio jedan od govornika na komemoraciji, uz Tuđmana i generala Stanka Soptu.

Praljka je opisao kao generala koji je 'branio domovinu i čast vojske na čijem je čelu bio', kao 'čovjeka punog života' koji je 'plijenio neskrivenim domoljubljem', piše Jutarnji list.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok