Svečanost zatvaranja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) održana je danas u Vladi Nizozemske, a 10 dana kasnije Haaški tribunal će i službeno biti zatvoren.

Njegovu ulogu nakon 24 godine rada i 161 optužnice preuzima posebno formirano tijelo pod nazivom Međunarodni rezidualni mehanizam za međunarodne krivične sudove (IRMCT).

Predsjednik Haškog tribunala Carmel Agius kazao je na današnjem skupu da je MKSJ "jarki primjer iskre iz koje se rađa pokret za promjenu", piše Klix.ba.

Ministar vanjskih poslova Nizozemske Halbe Zijlstra je na skupu istaknuo da su reportaže iz rata na prostorima bivše Jugoslavije donijele jezive slike, a oni koji su odgovorni su 25 godina kasnije izvedeni pred lice pravde.

Gradonačelnica Haga Pauline Krikke se prisjetila djevojčice koja bi danas, kako je kazala, mogla biti jedna od njihovih sugrađanki, a neće jer ju je ubila granata dok se igrala u Sarajevu.

Generalni tajnik UN-a Antonio Guteres kazao je da prije MKSJ-a nije postojao niti jedan sud koji bi mogao doprinijeti održavanju mira.

Istaknuo je da je Međunarodni sud dao glas žrtvama.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok