Muškarac je u nedjelju ubio pet žena u pucnjavi "na izlazu iz pravoslavne crkve" u Kizliaru, na sjeveru Dagestana, nestabilne muslimanske republike na ruskom Kavkazu, priopćile su mjesne vlasti, rekavši da su ubile napadača.

"Nepoznata osoba je pucajući iz lovačke puške u Kizliaru smrtno ranila četiri žene", priopćilo je mjesno ministarstvo unutarnjih poslova.

Peta žena je podlegla ozljedama u bolnici, rekla je za novinsku agenciju TASS Zalina Murtazalijeva, glasnogovornica ministarstva zdravstva.

Te podatke je potvrdilo rusko istražno povjerenstvo koje u priopćenju navodi da vodi istragu zbog "ubojstva dviju ili više osoba" i "ugrožavanja života redarstvenika".

Napadač, koji je također ranio dvojicu pripadnika redarstvenih snaga, "ubijen" je u razmjeni vatre s policijom, izvijestilo je tamošnje ministarstvo unutarnjih poslova.

Napadač je stanovnik Kizliara rođen 1995., rekao je za rusku novinsku agenciju Interfaks Rasul Temirbekov, zamjenik ravnatelja mjesnog ureda istražnog povjerenstva.

Pucnjava se događa točno mjesec dana prije predsjedničkih izbora u Rusiji raspisanih za 18. ožujka.

Ruski dnevni list RBK prenosi izjavu svećenika te crkve koji je rekao da je nakon mise "bradati muškarac potrčao prema crkvi izvikujući 'Bog je velik' i smrtno ranio četiri osobe."

"Imao je pušku i nož", rekao je svećenik.

Dagestan, koji graniči s Čečenijom, naseljava većinsko muslimansko stanovništvo i jedna je od najsiromašnijih i najnestabilnijih ruskih republika.

Redovito je na meti napada za koje nerijetko odgovornost preuzima skupina Islamska država kojoj su islamistički pobunjenici na ruskom Kavkazu obećali vjernost u lipnju 2015. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok