Novi ministar zdravstva Jens Spahn (Kršćansko-demokratska unija CDU) drastični manjak njegovatelja u Njemačkoj želi ublažiti pojačanim uvozom radnika iz zemalja Europske unije, piše dnevnik Rheinische Post a kako u nedjelju prenose njemački mediji.

„U Njemačkoj već sad nedostaje preko 17.000 djelatnika u sektoru tuđe njege. I mi ćemo zato intenzivno vrbovati, pored pokušaja ponovnog aktiviranja domaćih snaga, intenzivno tražiti i njegovatelje iz europskog susjedstva. U Europskoj uniji je na snazi pravilo slobodnog kretanja radne snage“, rekao je Spahn za Rheinische Post.

On je najavio i ubrzano priznanje diploma i stručnih svjedodžbi iz inozemstva.

„Koji put traje mjesecima i godinama prije nego što liječnicima i njegovateljima koji su već ovdje i koji mogu prionuti na posao, budu priznate diplome“, rekao je Spahn i najavio da će se ovaj problem u suradnji sa saveznim pokrajinama u čijoj nadležnosti leži priznavanje diploma, ubrzano rješavati.  

Političar Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i stručnjak za zdravstvo Karl Lauterbach predbacio je Spahnu da svojom politikom želi oslabiti EU partnere.

„Mi ne bismo smjeli ‚pokupovati’ drugim zemljama njihove njegovatelje kojih i sada tamo već nedostaje“, poručio je Lauterbach koalicijskom partneru Spahnu.

Spahn je nakon kritika preko Twittera objasnio kako je pojačani uvoz njegovatelja iz ostalih EU zemalja samo jedan od mehanizama u procesu rješavanja problema drastičnog manjka njegovatelja u Njemačkoj.

Jedan od važnijih elementa, kako stoji i u demokršćansko-socijaldemokratskom koalicijskom ugovoru, su i programi kojima bi se zanimanje njegovatelja učinilo atraktivnijim između ostalog i povećanjem plaća.

Dnevnik Passauer Neue Presse javlja kako je glavni problem slabijeg plaćanja činjenica da mnogi njegovatelji rade na određeno vrijeme preko agencija koje plaćaju ispod dogovorenog tarifnog ugovora.

Regularno i na puno radno vrijeme zaposleni njegovatelji zarade oko 3000 eura bruto mjesečno dok u isto vrijeme oni koji su zaposleni preko agencija zarađuju petstotinjak eura mjesečno manje.

Prema posljednjim statistikama iz 2015. u Njemačkoj radi oko 300.000 stranih njegovatelja od čega najviše dolazi iz Poljske iza koje slijedi Bosna i Hercegovina i Kazahstan. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok