Splitska policija kaže da nema namjeru prijavljivati skup održan 10. travnja na kojem se pozdravljalo ustaškim pozdravom „za dom spremni“, jer su ih prijavili i prošle godine, a sud ih je oslobodio.

Eksperti upozoravaju da takve odluke donosi sud, a ne policija. Skup je naišao na osude u demokratskoj javnosti, piše to Radio Slobodna Europa.

Splitska policija je na upit te medijske organizacije ponovila da ne planira podnositi optužni prijedlog protiv njih, jer su ih – kažu – i lani prijavili, ali da ih je splitski Prekršajni sud oslobodio, jer da uzvikivanjem pozdrava „za dom spremni“ nije remećen javni red i mir. Naime, oni podsjećaju da su ovlašteni tužitelji po Prekršajnom zakonu i da uzimaju u obzir i postojeću sudsku praksu.

Odvjetnik sa sudačkim iskustvom Branko Šerić za RSE kaže kako je takav pristup nedopustiv, jer prekršajna ili kaznena djela nikada nisu potpuno identična, i da je tu policija preuzela posao koji spada isključivo u domenu pravosuđa:

"To bi značilo da je – ako je jednom oslobođen - netko doživotno ekskulpiran za neki prekršaj. Takav stav je apsolutno neprihvatljiv i ja ga osobno ne mogu podržati. Iz toga proizlazi da nije na policiji da odlučuje, nego na sudu, pa makar prekršajni sud opet donio istu odluku"; kaže Šerić za RSE. 

Reagirao je i šef splitskog SDP-a Goran Kotur.  On upozorava da je puno veći problem od korištenja ustaškog pozdrava to što država ne reagira ili reagira na krivi način na to:

„Hrvatska će pokazati da poštuje vlastitu ustavnu odredbu da je utemeljena na antifašizmu samo ako se konačno zabrani korištenje simbola NDH – od pozdrava 'za dom spremni' do naziva 'Rafael vitez Boban'.“, rekao je SDP-ovac za RSE. 

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok