Sjedinjene Države službeno su u ponedjeljak otvorile veleposlanstvo u Jeruzalemu, dok u Pojasu Gaze traju prosvjedi Palestinaca u kojima je dosad poginule najmanje 52 osobe.

Dan otvaranja bio je najsmrtonosniji u izraelsko-palestinskom sukobu od 2014.

Izraelska vojska udvostručila je svoje snage u strahu da bi prosvjednici mogli probiti ogradu na granici. Priopćila je kako na 10.000 nasilnih prosvjednika odgovara vatrom i sredstvima za rastjerivanje ljudi, djelujući u skladu s operativnim procedurama.

Očekuje se da će prosvjedi eskalirati na sutrašnju 70. obljetnicu osnutka Države Izrael, dok se preko zvučnika u džamiji u Gazi pozivaju Palestinci da se pridruže tzv. Velikom maršu povratka.

Svake godine 15. svibnja Palestinci obilježavaju kao dan sjećanja na progon, a Židovi ga slave kao početak nastanka židovske države.

Izraelske snage ubile su 45 Palestinaca otkad su počeli prosvjedi 30. ožujka, priopćili su palestinski zdravstveni dužnosnici, a nijedna izraelska žrtva nije prijavljena. Broj ubijenih izazvao je međunarodne kritike, no SAD, koji je izazvao ljutnju Arapa zbog preseljenja svojeg veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, ponavlja izraelske tvrdnje da pokret Hamas, koji vlada u Gazi, potiče nasilje. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok