Pripremni skup za Sinodu o mladima, koja će se održati u listopadu u Rimu, obilježio je otvoreni razgovor pape Frane s mladima, a tom je prigodom katolički poglavar odgovarao na niz "škakljivih", ali i teških pitanja koja su mu postavljali "omladinci" iz različitih dijelova svijeta.

Tragično iskustvo prisilne prostitucije opisala je mlada Nigerijka, navodeći kako je prostitucija potpuno uništila njezino ljudsko dostojanstvo, koje je uspjela vratiti zahvaljujući časnim sestrama. Dodala je kako su brojni njezini klijenti bili katolici i pitala Papu što misli o tome. Piše Slobodna Dalmacija.

– Riječ je o zločinu protiv ljudskosti koji proizlazi iz bolesnog mentaliteta iskorištavanja žena. To je jedan od oblika suvremenog ropstva, a klijenti, oni koji idu prostitutkama, čine zločin, oni su zločinci. Tražim oprost za sve one katolike koji čine taj zločin i pozivam mlade da se bore protiv tog zla, da se bore za dostojanstvo žena – kazao je papa Frane.

Suvremeno obrazovanje bila je tema koja je zanimala učiteljicu iz Argentine, na što je Papa upozorio kako djecu treba podučiti trima jezicima: jeziku glave, naučiti ih razmišljati; jeziku srca, ili ispravnom osjećanju; jeziku ruku, ili izgrađivanju.

– I ne samo to, potrebno je uskladiti te jezike: misliti kako osjećamo i djelovati kako mislimo i osjećamo – odgovorio je Papa, ističući kako virtualni svijet ima svoje opasnosti, no treba se njime naučiti koristiti, a ne mu robovati.

Opasnost od klerikalizma

Ukrajinskog pripravnika za svećeništvo zanimalo je kako bi katolički bogoslovi trebali pristupati izazovima sadašnjeg svijeta. Papa je dao zanimljiv odgovor:

– Svećenik treba najprije biti dio konkretne zajednice jer će samo tako doista biti Kristov svjedok. Upozoravam na opasnost ogovaranja koje je poput terorizma, kao i na klerikalizam, to je teška bolest – odvratio je, te se nadovezao na upit kineske redovnice o mogućnostima navještenja kršćanstva u njemu nesklonim kulturama.

– Za svećenike i redovnike nije dovoljna samo duhovna izobrazba, nego i intelektualna, misionarska, izobrazba životu u zajedništvu. Opasno je osobe koje se odluče za duhovno zvanje pretjerano čuvati od svijeta, jer bi to značilo gotovo kastrirati ih. Ne ih pretjerano štititi! Isto vrijedi i za laike – zaključio je papa Frane.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok