Ruski povjesničari su zbog saznanja da policija uništava arhive o žrtvama zabrinuti da vlada pokušava zataškati zločine iz doba Staljina.

Zamjenik ruskog ministra unutarnjih poslova odbacuje tvrdnje da se arhivi uništavaju, no incident je ponovno stavio u fokus tvrdnje da Rusija pod predsjednikom Vladimirom Putinom pokušava potisnuti mračna poglavlja sovjetske povijesti i umjesto toga samo glorificirati trijumfe, poput pobjede u Drugom svjetskom ratu.  Istraživaču Sergeju Prudovskom je u korespondenciji s regionalnom policijom rečeno da je uništena registracijska kartica Fjodora Čazova koji je 1938. osuđen na prisilni rad u zlatom bogatoj regiji Magadan. 

Policijske snage Magadana, koji je bio dom najzloglasnijih logora u Staljinovom sustavu gulaga, poziva se na naredbu vlade iz rujna 2014. kojom je policiji rečeno da unište registracijske kartice starije od 80 godina.  Ta informacija je potaknula čelnika moskovskog Muzeja povijesti gulaga da se obrati povjereniku za ljudska prava Kremlja, traživši pokretanje službene istrage. 

Pod vladavinom Josifa Staljina na prisilni rad i u smrt su poslani milijuni ljudi, a podaci o onima koji su pušteni sačuvani su na registracijskim karticama koje su trebale biti čuvane zauvijek.  Stotine Rusa u proteklih su mjeseci tražili od muzeja da im pomogne dobiti informacije o djedovima i bakama koji su bili žrtve ozloglašenih čistki, rekao je u subotu direktor te institucije Roman Romanov. 

"Ako se osobi kaže da je zapis uništen i da više nema informacija, to je s jedne strane osobna tragedija, a s druge gubitak ogromne količine podataka", dodao je Romanov.  Istaknuo je da ovo nije prvi put da mu je rečeno da je neki dokument uništen te da su u prošlosti bili uspješni u dobivanju informacija od vlade. 

Zamjenik ministra Igor Zubov rekao je odboru za ljudska prava da nije izdana nikakva naredba vlade o uništenju povijesnih zapisa, pa da se ovaj incident treba tretirati kao izolirani slučaj.  Putin dominira ruskom politikom već 18 godina, a sovjetska postignuća i pobjedu u Drugom svjetskom ratu koristi kao sredstvo za ujedinjenje društva. 

U travnju je ruski povjesničar koji je progovarao o Staljinovim zločinima i time sabotirao narativ Kremlja da se Rusija ne treba sramiti svoje prošlosti, nakon duge kampanje aktivista za ljudska prava, oslobođen optužbi o posjedovanju dječje pornografije, no i dalje mu je ograničeno kretanje zbog optužbi o ilegalnom posjedovanju oružja što je također odbacio. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok