Tona mrtvih riba izvađena je iz gornjeg toka Rajne na granici Njemačke i Švicarske unatoč naporima da ih se spasi od nezapamćenih vrućina, objavio je u ponedjeljak ceh švicarskih ribara.

Radi se većinom o lipljenu koji živi u vodama na temperaturi od 23 stupnja.

No, Rajna je u tom dijelu dosegnula 27 stupnjeva zbog toplinskog vala koji dva tjedna pogađa veći dio Europe.

Ribari su ih pokušali spasiti tako što su napravili šest bazena s hladnijom vodom u koje je dio riba doplivao prošlog tjedna. Stručnjak za ribarstvo Samuel Gruendler rekao je da će broj uginulih riba vjerojatno rasti i da tek treba vidjeti hoće li doseći 50.000 koliko ih je uginulo u toplinskom valu 2003.

Njemačka je prošlog tjedna zabilježila povijesno visoku temperaturu od 39.5 stupnjeva u istočnom gradu Bernburgu.

Švicarske tenkovske jedinice prebacile su se isključivo na noćne aktivnosti jer se zbog neviđenih vrućina ceste doslovno tope, objavio je u ponedjeljak vojni glasnogovornik.

Budući da visoke temperature tope asfalt, 57 tona teška vozila po danu više ne mogu voziti, rekao je Daniel Reist.

Tenkovi mogu napraviti rupe i ostaviti udubljenja, dodao je. 

U subotu je ovogodišnja rekordna temperatura u Švicarskoj od 36.2 stupnja izmjerena u Sionu na jugozapadu zemlje, a ovoga se tjedna očekuju još veće. 

Vojska je zbog vrućina prilagodila i druge aktivnosti, pa će se tako duge hodnje i treninzi održavati rano ujutro ili kasno navečer. 

Časnici su dobili upute da vojnicima daju više pauza za osvježenje i kontroliraju uzimaju li dovoljno vode, rekao je glasnogovornik. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok