Kada je srebrne Vatrene na ulicama Zagreba dočekalo pola milijuna navijača svjedočili smo jednom od najvećih okupljanja u povijesti države.

Cijela zemlja je disala kao jedno, a mišljenja su jedino bila podijeljena oko sudjelovanja Marka Perkovića Thompsona na dočeku.

Što Hrvati misle o tome pokušao je istražiti RTL u ekskluzivnoj anketi, koju je za tu televiziju provela agencija Promocija plus na 1300 ispitanika.

Izbornik Zlatko Dalić tada je Thompsonov nastup opravdao riječima da pjevača podržava 95 posto građana, a kasnije je govorio i da 'neka pate' oni koje on smeta ili da se zatvore i gledaju Big Brother ako im Thompson ne paše.

RTL-ova anketa je pokazala da mu podrška nije ni približno toliko velika, iako je većina ispitanika podržala nastup kontroverznog pjevača.

Da je Thompson trebao nastupiti na Trgu smatra nešto više od polovice anketiranih, njih 51,7 posto, dok se 38,8 posto ispitanika protivilo tom nastupu, a 9,5 posto ne zna ili je neodlučno. I time je zapravo potvrđeno da je teza o podijeljenosti društva oko ovog pjevača točna.

Većina zagovornika Thompsonova nastupa, odnosno njih 51 posto, kao glavni razlog ističu činjenicu da su igrači htjeli da im zapjeva na pozornici te večeri. Oni koji su bili protiv Thompsona, kao ključni argument navode da su njegove pjesme proustaške, te ne podržavaju ono što on predstavlja - tako tvrdi 42 posto 'antithompsonovaca'.

Na RTL-u su analizirali i kako su Thompsonovo pojavljivanje na dočeku doživjeli birači vodećih stranaka. Čak 76 posto birača HDZ-a ga podržava, no nije beznačajna ni podrška od 17 posto koju taj glazbenik uživa među biračima SDP-a.

Također je zanimljivo da Thompsona podržava i više od polovice birača Živog zida (50,9%), velika većina birača Mosta (90%), kao i većina fanova stranke Milana Bandića (53%), piše RTL.

Kao najdražu navijačku pjesmu "Lijepa li si" je istaknulo oko 17 posto ispitanika. Slijedi "Moja domovina" Hrvatskog Band Aida, pa "Zovi samo zovi", i dvije pjesme Zaprešić Boysa, "Igraj moja Hrvatska" i "Srce vatreno".

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok