Visoki časni sud HDZ-a danas je donio odluku o isključenju iz stranke člana Predsjedništva HDZ-a i kandidata za predsjednika ličko-senjske županijske organizacije HDZ-a Darka Milinovića. Odluka je bila jednoglasna.

Organiziranjem dolaska stotinjak članova HDZ-a, pretežno iz Gospića, u  Središnjicu HDZ-a u Zagrebu u srijedu 29. kolovoza te svojim postupcima i javnim nastupima Milinović je djelovao protivno temeljnim vrijednostima i načelima HDZ-a te uzrokovao štetne posljedice za ugled i političke interese naše stranke, odnosno počinio osobito teške povrede članskih obveza, pojasnio je HDZ u priopćenju. Prenosi HRT.

Darko Milinović zatim je ocijenio da je odluka Visokog suda časti HDZ-a o njegovu isključenju iz stranke "neopravdana i nedemokratska" te je najavio da će idućih dana održati konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o novonastaloj situaciji. U kratkoj izjavi Milinović svojoj stranci želi sve najbolje.

"Visoki časni sud HDZ-a donio je jednoglasnu odluku", rekao je nakon jednoipolsatne sjednice predsjednik tog suda Davor Miličević. Početkom siječnja Milinović je zbog nepoštovanja stranačke discipline bio opomenut, a takve su se stvari nastavljale događati, dodao je.

Članica Visokog suda časti Marija Vučković kazala je kako je iz dostavljenih materijala Visokom časnom sudu bilo jasno da je riječ o teškim povredama stranačkih obveza koje su se kontinuirano ponavljale. "Kome će se žaliti? Samim ulaskom u stranku dali ste na neki način svoj potpis da ćete poštovati Statut", zaključio je Miličević koji nije želio nagađati koji su daljnji potezi Darka Milinovića. 

Predsjedništvo HDZ-a u četvrtak je na telefonskoj sjednici, u skladu s odredbom članka 67. stavak 1. Statuta HDZ-a, donijelo Odluku o pokretanju stegovnog postupka pred Visokim časnim sudom HDZ-a protiv Milinovića, člana Predsjedništva HDZ-a, zbog osobito teške povrede članske obveze opisane u članku 19. stavak 2. Statuta HDZ-a.

Član Predsjedništva HDZ-a i ličko-senjski župan Darko Milinović izjavio je u petak kako je uvjeren da ga HDZ neće izbaciti iz stranke i tako onemogućiti da se kandidira na stranačkim izborima u Ličko-senjskoj županiji u nedjelju 9. rujna. Uvjeren sam da me neće onemogućiti da se kandidiram, mislim da nema razloga ni opomeni, rekao Milinović na izlasku iz Hrvatskog sabora, gdje nije aktivirao saborski mandat nego se došao informirati koji je njegov status kada i ako da ostavku na mjesto župana. To kao oporba ste rekli vi, ne odgovara da sam izjavio da ću se vratiti u Sabor i neću podržati Andreja Plenkovića. Ali neću bezrezervno držati i dizati ruke, štitit ću interese Like, Gorskog kotara, Dalmatinske zagore, rekao je Milinović novinarima na izlasku iz Hrvatskog sabora.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok