Predsjednik Njemačke biskupske konferencije kardinal Reinhard Marx se u utorak ispričao tisućama žrtava svećeničkog seksualnog zlostavljanja i zamolio za oprost.

„Crkva je predugo osporavala, skrivala i odvraćala pogled od zlostavljanja. Za sve propuste i za svu bol žrtve molim za oprost”, rekao je na predstavljanju izvješća o seksualnom zlostavljanju u Fuldi kardinal Marx.

On je rekao kako se srami zbog toga što se to sve događalo kako se ne bi naudilo instituciji crkve i kako bi se zaštitili biskupi i svećenici.

“Nismo slušali žrtve i to ne smije ostati bez posljedica. Mnogi više nemaju povjerenja u našu instituciju i ja ih u potpunosti razumijem”, rekao je Marx.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije je uoči jesenskog skupa njemačke crkve koji je danas počeo u Fuldi najavio neke strukturne promjene unutar Katoličke crkve u Njemačkoj.

„Radi se o prekretnici za katoličku crkvu u Njemačkoj i šire. Današnjim predstavljanjem suočavanje s ovim slučajevima i posljedicama nije okončano nego tek započinje“, rekao je Marx.

Iz izvješća predstavljenog u Fuldi proizlazi da je između 1946. i 2014. „najmanje 1670 predstavnika crkve zlostavljalo 3677 maloljetnika“. Iz toga proizlazi da je 4,4 posto ispitanih dušobrižnika počinilo zločin nad maloljetnicima.

Koordinator Studije o seksualnom zlostavljanju Harald Dressing izrazio je zaprepaštenje rezultatima studije.

„Događaji ukazuju na to da unutar crkve postoje strukture koje olakšavaju zlostavljanje. U to spada zloupotreba klerikalne moći, ali i celibat te odnos prema seksualnosti posebice prema homoseksualnosti“, rekao je Dressing.

On je dodao kako jw i institucija ispovjedi „odigrala ulogu“ jer su je počinitelji „zloupotrijebili u vlastitu korist“, zaključio je Dressing.

Predsjednica organizacija za zaštitu žrtava „Bijeli prsten“  Roewita Mueller-Piepenkoetter zaključila je kako crkva problem zlostavljanja „nema pod kontrolom“ i da se takvi slučajevi mogu očekivati i u budućnosti. (Hina)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok