Njemački sud presudio je da vlasti moraju zabraniti starija dizelska vozila u gradovima Essen i Gelsenkirchen, ali i dijelovima autoceste A40, jedne od najopterećenijih dionica koja prolazi kroz industrijsku Ruhrsku oblast i preko njemačko-nizozemske granice, piše Večernji list BiH.

Zabrana će se početi primjenjivati od srpnja iduće godine. Prije nekoliko dana Upravni sud odlučio je da gradovi Bohn i Köln moraju uvesti zabrane prometa dizelašima koji ne zadovoljavaju ekološke norme. Odlučeno je, naime, da dizelaši Euro 4 norme neće moći prometovati središtima tih dvaju gradova od travnja iduće godine, dok će ta zabrana zahvatiti i dizelaše Euro 5 norme kojima će ulazak biti zabranjen od rujna 2019.

Zabrana prometa

S ovakvom odlukom bez presedana zabrana prometovanja starijim dizelašima na autocestama sasvim je jasna poruka sudova – zbogom dizelu. Jer od srpnja iduće godine, kad zabrana stupa na snagu, primjer bi mogle pratiti i druge oblasti zemlje s jakim ekolobijem gdje prolaze važni pravci Autobahna, što bi definitivno označilo “konačan pad” dizela. Zabrana prometovanja starijim dizelašima u njemačkim gradovima probudila je nadu bh. vozačima da će se uskoro domoći kvalitetnih rabljenih dizelskih vozila iz ove zemlje. No, kako stvari sada stoje, izgleda da je radovanje bilo uzaludno. Vlasnicima starijih dizelskih vozila u Njemačkoj već su na adrese počele stizati obavijesti o tome da njihovo vozilo ne ispunjava norme o zagađenju, ali i ponude kako zbrinuti to vozilo, odnosno zamijeniti novim. Osim otkupa starog, vozačima nude i primamljive popuste za kupnju novog vozila koje ispunjava visoke ekostandarde.

Dobili ponude

“Poštovani, vaš automobil prelazi dopuštenu normu CO2 emisije za 50mg po kubnom metru zraka. Nazovite besplatan broj ili se javite proizvođaču vozila kako biste se uključili u trenutačnu akciju zamjene vozila” - glasi poziv koji je vlasnik BMW dizelaša u Njemačkoj dobio na kućnu adresu te ga podijelio s korisnicima društvene mreže. Ubrzo su se počeli javljati i drugi koji su dobili pismo i provjerili mogućnosti koje im se nude. “U mome slučaju BMW nudi otkup vozila Euro 5 i popust od 6000 eura za kupnju novog BMW-a” napisao je korisnik iz pokrajine Baden-Württemberg. S obzirom na velike pogodnosti, vozačima će biti isplativije iskoristiti ponude koje im se nude nego u bescjenje prodati automobil za izvoz.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok