Kraljevski ured Saudijske Arabije objavio je da prijestolonasljednik Mohammed bin Salman kreće na turneju u inozemstvo, i to prema uputama njegova oca kralja Salmana.

To je prvo putovanje prijestolonasljednika Saudijske Arabije nakon afere ubojstva novinara Jamala Khashoggija početkom listopada u Istanbulu. Turski dužnosnici i mediji optužuju bin Salmana za ubojstvo novinara, pa sve veći broj zemalja otkazuje dogovoreni izvoz vojne opreme i oružja u smjeru Rijada. Američki predsjednik Donald Trump nema, čini se, namjeru otkazati unosnu prodaju oružja toj bogatoj zemlji. Piše Slobodna Dalmacija.

Službena saudijska agencija Sana ne navodi gdje će putovati princ Mohammed bin Salman. Televizija Al-Arabiya spominje Ujedinjene Arapske Emirate, inače glavnog saudijskog saveznika u ratu u Jemenu, a onda će jačati suradnju i kontakte u bratskim zemljama.

Politolog Vedran Obućina, voditelj Odsjeka za Bliski istok iz Instituta za europske i globalizacijske studije, misli da je svrha ovog putovanja učvršćivanje saveza, pogotovo s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji su najbliži i najlojalniji saveznik.

- Očito se želi ojačati savez u uvjetima potencijalnog razvoja strategije za daljnje korake, prvenstveno prema Jemenu, procijenio je specijalist za Bliski istok.

Otkaz za otkazom

Turski Hürriyet piše da američka središnja obavještajna agencija CIA ima snimke telefonskog razgovora koja potvrđuje da je saudijski princ naredio ubojstvo novinara Washington Posta Khashoggija. Kolumnist tog lista Abdulkadir Selvi navodi da je ravnateljica CIA-e Gina Haspel pokazala tu snimku turskim dužnosnicima tijekom svog posjeta Ankari prošlog mjeseca.

Neke zemlje poput, primjerice, Finske i Danske, obustavljaju izvoz vojne opreme u Saudijsku Arabiju. Danska je kao razlog navela nastavak pogoršanja već užasne situacije u Jemenu i ubojstvo novinara Khashoggija. Finska je priopćila da se na ovaj korak odlučila uglavnom zbog rata u Jemenu. Njemačka vlada je zbog slučaja ubijenog novinara do daljnjega obustavila isporuke oružja u ovu zemlju. Norveška je obustavila nove dozvole za izvoz oružja Saudijskoj Arabiji nakon "nedavnih događaja u toj zaljevskoj zemlji i situacije u Jemenu". I Francuska je izvijestila o uvođenju sankcija te upozorila da mogu uslijediti i dodatne mjere, ovisno o rezultatima istrage...

Američki predsjednik Trump tvrdi pak da CIA nije pronašla "apsolutno nikakve sigurne dokaze" te je potvrdio da će SAD i ubuduće biti pouzdan partner Saudijske Arabije.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu za CNN je rekao da ova izjava znači da će Trump "zažmiriti bez obzira na to što se dogodi", što nije ispravno jer "ljudski život treba imati prednost" te "nije sve u novcu".

- Mislim da je Trump pritisnut od vojno-industrijskog lobija koji je u američkoj politici uobičajeno i tradicionalno jak, pa čak do te mjere da je njihovo financiranje pojedinih kandidata ponekad i ključno za odabir predsjednika. S te strane predsjednik Trump ima jako skučene mogućnosti, daleko skučenije nego lideri europskih zemalja. Ovo je vrijeme kada treba donijeti dosta snažne i dalekosežne odluke i Trump pokušava u ovom trenutku pronaći stabilnost u odnosu sa Saudijskom Arabijom jer o dobrom odnosu s Kraljevinom ovisi i cjelokupna američka politika prema Bliskom istoku. S druge strane, Trump ima i unutarnje oponente, i to ne samo od strane demokrata nego i republikanaca, tako da je čak i sudstvo počelo pratiti odluke predsjednika koje su vezane za ubojstvo saudijskog novinara Khashoggija - ukazao je Obućina.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok