• Short title article: SAD

U izvještaju objavljenom ove godine, 54-godišnji muškarcu iz Floride dijagnosticirana je, vjerovali ili ne, guba.

U izvještaju se navodi sve veći broju slučajeva detektiranih u jugoistočnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država u posljednje vrijeme, i čini se da je to novo žarište bolesti, prenosi Science Alert.

Ovo dolazi nakon nedavnih upozorenja Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Sjedinjenih Američkih Država o prvim slučajevima malarije stečenih lokalno u SAD-u u zadnja dva desetljeća; četiri od njih zabilježena su u Floridi.

Incidencija gube, odnosno stope novih slučajeva gube, povećava se u južnim dijelovima SAD-a od 2000. godine, pri čemu su prijavljeni slučajevi više nego udvostručeni u jugoistočnim saveznim državama tijekom proteklog desetljeća. Središnja Florida sada čini gotovo petinu svih slučajeva u SAD-u, prenosi Klik.hr.

Endemska je u Floridi

Međutim, smanjuje se udio slučajeva gube u SAD-u dijagnosticiranih u osoba rođenih izvan zemlje, dok raste broj prijavljenih slučajeva koji se čini da nemaju tipične čimbenike rizika bolesti.

"Trendovi", napisali su troje dermatologa koji su obavijestili dužnosnike javnog zdravstva o dijagnozi muškarca iz Floride, "doprinose rastućim dokazima da je guba postala endemska u jugoistočnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država."

Guba, poznata i kao Hansenova bolest, bakterijska je infekcija uzrokovana Mycobacterium leprae i nedavno otkrivenim M. lepromatosisom. To je opaka, ali izlječiva, no opet zanemarena i zaboravljena tropska bolest, potpuno izlječiva pravilnom skrbi, ali ipak bolest koja se pojavljuje u više od 120 zemalja.

Kako se mogu zaraziti

Svake godine prijavljuje se oko 150 slučajeva gube u SAD-u. U američkih pacijenata otkrivene su jedinstvene vrste M. leprae, iako su većina slučajeva ljudi koji su putovali iz zemalja gdje je guba prisutna ili endemska. Ostali čimbenici rizika, prema istraživačima, uključuju izlaganje životinjama poput devetopojasnih pasanaca, koji su poznati domaćini M. leprae, i dugotrajan, blizak kontakt tijekom mjeseci s nekim tko ima netretiranu gubu, koja se širi kapljicama iz nosa i usta.

Međutim, 54-godišnji muškarac, cijeli životni stanovnik Floride, rekao je kontaktima za praćenje da nije putovao, niti došao u kontakt s nekim poznatim koji ima gubu ili bilo kojim oklopnim jastučićima. Ipak, radi kao pejzažni radnik, provodeći puno vremena na otvorenom.

Muškarac se obratio dermatološkoj klinici s bolnim osipom i lezijama na koži koje su se prvo pojavile na njegovim nogama i rukama, ali su se potom proširile na trup i lice. Biopsije su potvrdile dijagnozu gube, i javljeni su dužnosnicima javnog zdravstva sukladno nacionalnim protokolima.

Prijenos bolesti složen

Muškarčev slučaj, kao i otprilike trećina novih slučajeva gube dijagnosticiranih u SAD-u između 2015. i 2020., čini se da je stečen lokalno.

"Naš slučaj dodaje se rastućem korpusu literature sugerirajući da središnja Florida predstavlja endemsku lokaciju za gubu", napisali su dermatolozi Aashni Bhukhan, Charles Dunn i Rajiv Nathoo u svom izvješću slučaja objavljenom u kolovozu. "Povećanjem napora lokalnih liječnika za prijavljivanje incidencije i podržavanjem daljnjih istraživanja koja bi procijenila načine prijenosa, može se poduzeti skladan napor kako bi se identificirao i smanjio širenje bolesti."

Posebno odsustvo poznatih čimbenika rizika u ovom i drugim nedavnim slučajevima gube u Floridi, u osoba koje provode vrijeme na otvorenom, potiče istraživače na istraživanje mogućih okolišnih rezervoara bakterijske bolesti.

"Prijenos ove bolesti vjerojatno je puno složeniji nego što se mislilo prije", pišu autori nedavne sustavne analize koja je analizirala podatke o prijenosu gube diljem svijeta objavljene između 1945. i 2019. godine.

Podupire se sve veća uloga antroponotskog (od čovjeka do čovjeka) i zoonotskog (od životinje do čovjeka) prijenosa gube. Drugi poznati uzročnik gube, M. lepromatosis, identificiran je tek 2008., 150 godina nakon što je bolest prvi put pripisana M. leprae.

Istraživači pokušavaju shvatiti prevalenciju infekcija M. lepromatosisom i od kojih životinja dolazi do prijenosa na ljude.

"Impresivno je da nova [bakterijska] vrsta uzrokuje endemsku bolest od velikog javnozdravstvenog utjecaja, a da to nije potaknulo studije većeg opsega kako bi se utvrdila njena prava prevalencija", primjećuju istraživači. Izvještaj o slučaju iz Floride objavljen je u časopisu Emerging Infectious Diseases.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok