• Short title article: Veliki kašalj

Četiri bebe preminule su od velikog kašlja u Institutu za majku i dijete u Beogradu, jedno dijete je na respiratoru, što znači da je jako ugroženo, a polovina oboljele djece od ove bolesti je hospitalizirana, piše Blic.rs.

"Nažalost, mala djeca, novorođenčad do 4 mjeseca mogu da razviju jako tešku kliničku sliku, koja je kod nas završena smrtnim ishodom kod četiri djeteta", rekao je jutros za RTS Vladislav Vukomanović, kardiolog i upravnik pedijatrijske klinike na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta Srbije "Dr. Vukan Čupić".

Kako je dodao, jedno dijete je trenutno na respiratoru, što znači da je veoma ugroženo.

"Ima oko 70 djece sa velikim kašljem, polovina je hospitalizirana i ukazuje na porast djece sa teškom kliničkom slikom", kaže Vukomanović.

Cjepivo je jedini način da se bolest spriječi. Imunizacija je obavezna i počinje u drugom mjesecu života i ne treba postojati bilo kakva brana za propisno cijepljenje djece, ističe Vukomanović.

"Ne postoji bolja obrana od cijepljenja. Treba ispoštovati kalendar, kontraindikacije ne treba da budu brana za cijepljenje kada je to propisano. Cijena je zašto su ova djeca umrla i zašto je ovoliki porast oboljelih sigurno je zbog nedovoljnog cijepljenja starijih osoba", kaže Vukomanović.

U EU je donijeta odluka da trudnice počnu da se cijepe posle velikog kašlja, a u Srbiji se priča o tome da djeca dobivaju još jedno cjepivo nakon završene osnovne škole.

"Prisutan je bronhiolitis izazvan respiratornim sincicijalnim virusom. Zatim, to su mnogi drugi virusi koji mogu da izazovu upale pluća, bronhitise i bronhiolitise. I kod školske djece, nemali broj slučajeva, praveći vizitu u našem odeljenju Intenzivne nege, vidim djecu sa drenovima, školsku djecu koja imaju pneumokoknu upalu pluća sa izlivima ili čak i gnojnim izlivima i veoma teškom kliničkom slikom", rekao je Vukomanović.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok