• Short title article: Taktika

Zaštita vojnih postrojbi i objekata od neprijateljskog promatranja, izviđanja i napada može uključivati različite strategije, a ruske snage u Ukrajini koriste i jedno prilično jednostavno sredstvo - dim.

Internetom se proširila snimka koja prikazuje ruski vojni kamion koji koristi dimnu zavjesu kao zaštitu od ukrajinskih dronova. Prema objašnjenju vojnog stručnjaka Roba Leeja na X-u, riječ je o kamionu 177. pukovnije mornaričkog pješaštva koji raspršuje dim kako bi se obranio od FPV dronova opremljenih kamerama koje prenose sliku operateru drona.

U ovom specifičnom slučaju, ruski vojnici su koristili dimnu zavjesu dok su prolazili kroz opasni dio ceste. Unatoč tome što ruske snage koriste razne sustave zaštite od prijetnji iz zraka, kao što su sustavi protuzračne obrane i elektroničko ometanje, koriste i takve taktičke metode kako bi dodatno osigurale svoje postrojbe. Navodi Dnevnik.hr.

Kada postrojbe za elektroničko ratovanje i protuzračnu obranu eventualno zakažu, ruska vojska se oslanja na posljednju liniju obrane, odnosno generatore dima.

Ova vozila stvaraju dimne zavjese koje ne samo da prikrivaju vojne snage od vizualnog kontakta, već često koriste aerosole s sitnim metalnim česticama, čime osiguravaju dodatnu zaštitu od infracrvenih senzora.

Ruske snage koriste dim kao taktički element u svojoj obrambenoj strategiji, koji može uključivati sofisticirane aerosole radi maksimalne učinkovitosti.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok