Treću godinu zaredom u Tomislavgradu je obilježena manifestacija Noć muzeja. Organizirali su je, kao i prošlih godina, Kulturno-informativni centar Tomislavgrad i Franjevački muzej „fra Jozo Križić“.

Program je započeo u gradskoj galeriji gdje su prisutni  uz gledanje izložbe Križni put, autora Mate Sabljića, mogli čuti kratki koncert učenika Osnovne glazbene škole Tomislavgrad.Piše Tomislavcity.

„Iznimno mi je zadovoljstvo treću godinu biti domaćin s franjevačkim muzejom i drago mi je zbog toga što Noć muzeja u Tomislavgradu postaje tradicija. Ovom prilikom pozivam sve zainteresirane da dođu u gradsku galeriju i pogledaju ovu izložbu koja ostaje otvorena do 15. travnja. „rekla je za tomislavcity ravnateljica Kulturno-informativnog centra Danijela Papić.

Izložbu Križni put je otvorio općinski načelnik Ivan Vukadin, a u obraćanju je istaknuo da je sretan jer Tomislavgrad ulazi na kartu turističke ponude Bosne i Hercegovine.

Osvrt na izložbu i kritiku fra Vendelina Karačića je pročitala Ivana Sučić.

U drugom dijelu večeri, u prostorijama franjevačkoga muzeja otvorena je izložba amaterskog kipara Ante Ivankovića-Perića.

Kustos franjevačkog muzeja Stipan Dilber je rekao da je riječ o izložbi u kojoj prevladavaju sakralni i nacionalni motivi. Tomu je dodao da muzeji i galerije žive onoliko koliko ih ljudi posjećuju te na taj način pozvao sugrađane i sve zainteresirane da posjete i vide što se to nalazi u franjevačkom muzeju u Tomislavgradu.

„Mali narodi se dokazuju znanjem, a znanje je u knjigama“, riječi su duvanjskog gvardijana fra Sretana Ćurčića koji je u svom obraćanju istaknuo da je i samostanska knjižnica  večeras otvorena, te ukazao na važnost knjige i sva ona djela koja se u samostanskoj knjižnici mogu naći.

Na koncu dodajmo da je odaziv naših sumještana ovoj manifestaciji bio je jako dobar.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok