U organizaciji Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije danas je u zgradi Vlade Hercegbosanske županije u Livnu održan radni sastanak kojem su nazočili ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa u Vladi, Petar Galić, ravnatelji predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola s područja Hercegbosanske županije, potom prof. dr. sc. Ivica Musić, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Mario Vasilj, dekan fakulteta Prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, njegov pomoćnik i šef Ureda IP na razini Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Tomislav Volarić i njihovi suradnici.

Na sastanku se razgovaralo, uz ostalo, o nastavnim planovima i programima i stručnim seminarima i educiranju prosvjetnih djelatnika. Tijekom sastanka istaknute su potrebe obrazovnih ustanova u podizanju kvalitete nastave i nastavnog procesa kao i prosvjetnih djelatnika u tim ustanovama.

Većina ravnatelja obrazovnih ustanova na sastanku istaknula je novo vrijeme, okolnosti i potrebe osuvremenjavanja svekolikog nastavnog procesa sukladno potrebama ovoga vremena. Naročito se govorilo o velikoj potrebi educiranja djelatnika za rad s djecom koja imaju teškoće u razvoju zašto je neophodno organizirati stručne seminare. Metodika i didaktika dosad nisu ili su beznačajno obrađivale način izvođenja nastavnog procesa s tom djecom kao i izvođenje nastave u kombiniranoj predmetnoj nastavi. Stoga se usavršavanje i doškolavanje prosvjetnih djelatnika nameće kao neminovnost. Naglašeno je da će od velike pomoći uskoro biti utemeljeni Zavod za školstvo na području Hercegbosanske županije. Sve su to činjenice koje, kako je kazano, nameću prilagođavanje nastavnih planova i programa. Bilo je govora i o polaganju stručnih ispita, polaganju mature i ocjenjivanju učenika-Dokimologiji kao posebnoj znanstvenoj disciplini.

Kako bi se podigao kvalitet nastave i motivacija prosvjetnih djelatnika resorni ministar Petar Galić kazao je na sastanku kako je u tijeku izrada određenih akata, a među njima i pravilnika kojima je predviđeno ocjenjivanje i unaprjeđenje prosvjetnih djelatnika. Predstavnici spomenutih fakulteta upoznali su nazočne da su ove dvije visokoškolske ustanove osposobljene za pružanje stručnih pomoći u obrazovnom sustavu naslanjajući to na metodike i didaktiku.

Da bi se uspješno podigao na višu razinu nastavni proces Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa u Vladi Hercegbosanske županije zatražit će od svih škola  predlaganje tema za educiranje koje će potom biti upućene Sveučilištu u Mostaru nakon čega će se održavati stručni seminari u adekvatnim terminima. Navodi se u priopćenju iz Vlade HBŽ.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok