Predsjedniku Vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću proslijeđene su sve informacije o spremnosti Vlade Hrvatske da prihvati sva rješenje BiH kada je riječ o korištenju vode iz Buškog jezera.

To u prijevodu znači da rješavanje problema hrvatskog korištenja bh. voda za Hidroelektranu Orlovac leži isključivo u rukama premijera Novalića koji, koliko je do sada poznato, nije poduzimao nikakve aktivnosti u vezi s tim.

Buško jezero je najveć umjetna akumulacija u Europi i cijelo se nalazi na teritoriji Bosne i Hercegovine. Hidroelektrana Orlovac, koja je izgrađena sedamdesetih godina, nalazi se u susjednoj Hrvatskoj i za proizvodnju električne energije koristi vodu Buškog jezera. Piše Klix.ba.

Jezero se puni vodama s Livanjskog i Duvanjskog polja i to vodama Sturbe, Žabljaka, Bistrice, Ričine i vodotoka Buškog blata, a maksimalna količina vode iznosi 800 milijuna kubnih metara, od čega je 80 posto s područja općine Livno.

Korištenje vode iz Buškog jezera nije regulirano međudržavnim sporazumom dviju susjednih država, već se provodi po rješenjima bivše SR Bosne i Hercegovine, kao i Herceg-Bosne iz 1996. godine.

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Maja Gasal - Vražalica tražila je od Vijeća ministara BiH da joj dostavi informaciju je li na sastanku središnjih tijela vlasti BiH s Vladom Hrvatske bilo govora o hidroakumulaciji Buškog blata.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH naveli su da je u posljednje vrijeme bilo više inicijativa za redefiniranje odnosa s Republikom Hrvatskom vezano za naknadu za korištenje prirodnog dobra hidroakumulacije Buškog blata.

Kako kažu, na zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Republike Hrvatske 7. srpnja  2017. godine razgovarano je i o ovom pitanju. Tom prilikom premijer Hrvatske Andrej Plenković, nakon što ga je ministar Mirko Šarović upoznao o ovom pitanju, iznio je stav da je za Hrvatsku, s obzirom na to da je hidroakumulacija na teritoriji BiH, prihvatljivo svako zakonsko rješenje BiH koje uređuje i regulira ovu oblast, utvrđuje visinu naknade za korištenje hidroakumulacije Buško blato i raspodjelu sredstava različitim nivoima vlasti od ove naknade te da će Hrvatska i Hidroelektrana Orlovac poštovati i prilagoditi se i eventualnim izmjenama regulative koju uradi BiH.

"Premijer Plenković je na zajedničkoj sjednici iznio stav hrvatske strane da se pitanje korištenja vodnog resursa jezera Buško blato ne treba uređivati međudržavnim sporazumom, već je to pitanje važećeg zakonodavstva nadležnih organa u BiH. O navedenom smo pismenim putem informisali premijera FBiH Fadila Novalića radi daljnjeg nadležnog postupanja Vlade FBiH", piše u odgovoru Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Prema informacijama dostupnim javnosti, Novalić se do sada nije bavio ovim pitanjem.

Prema podacima iz 2009. godine, koristeći vodu iz akumulacije Buško jezero, koje se nalazi na području HBŽ-a, Hrvatska elektroprivreda (HEP) godišnje proizvede 1.923 gigavat-sati električne energije, što po najnižoj cijeni donosi prihod od blizu 96 milijuna eura, dok za korištenje hidropotencijala najveće umjetne akumulacije u Europi, čija je površina blizu 55.000 kvadratnih metara, a čije se dvije trećine nalaze na području općine Tomislavgrad, a jedna na području livanjske općine, HEP ovim općinama godišnje plaća ukupno 1,2 milijuna maraka.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok