Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dr. Dragan Čović i predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, uručili su danas u Sarajevu odgovore na Upitnik predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru za pripremu mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

U svome obraćanju predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović naglasio je kako je ovo  bio ogroman posao koji je trajao 14 mjeseci. Uvažavajući uvjete djelovanja u BiH prvih 7 do 8 mjeseci bilo je potrebno kako bi se uspostavio usuglašen mehanizam koordinacije, da bi u zadnjih 6 mjeseci taj posao priveli kraju. Predsjedavajući Čović je pri tome izrazio svoju zahvalu predstavniku EK Junckeru, jer BiH danas u svojim rukama drži svoj europski put. Izrazio je pri tome uvjerenje kako ova aktualna politička klima uoči parlamentarnih izbora u Bosni i Hercegovini u mjesecu listopadu neće zaustaviti sve aktivnosti. ‘’S ovim današnjim danom ja sam apsolutno siguran da ovo može biti jedan ohrabrujući element, te se poslati jasna poruka i kroz usvajanje izbornog zakonodavstva u narednih mjesec ili dva dana, kako bi osigurali legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti u BiH. Nastavak  je ovo aktivnosti koje smo imali kao jedan zamah na početku mandata i pokazatelj svim žiteljima BiH da se zaista djeluje. Ujedno je to i poruka svim osobama političkog života koje predstavljamo’’ poručio je dr. Čović.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker čestitao je Bosni I Hercegovini te kazao: ‘’Vidjeli ste kako je izgledao posao europskih dužnosnika. Ne mogu vam dati točan datum kada će vaša zemlja postati kandidat, ali ako bude dodatnih pitanja dat ćemo ih vladinim službama,  korak po korak.’’

Svečanosti uručenja odgovora na Upitnik EU Komisije nazočio je i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić. U ovome  procesu odgovaranja na Upitnik u kojemu je sudjelovalo 1100 različitih institucija sa svih razina vlasti, pa tako i HBŽ. Upitnik je sadržavao 3242 pitanja te 33 poglavlja pravne stečevine EU, a Johannes Hahn,  Europski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore uručio ga je u prosincu 2016. godine.

Upitnik EU Komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo analitički je instrument politike proširenja EU koji Europska komisija koristi kako bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata I otvori pregovore prema pristupanju Uniji.

Po završetku svečanosti uručenja Upitnika Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije na zajedničkoj sjednici oba doma obratio se zastupnicima i izaslanicima Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, predstavnicima entiteta i županija koji su aktivno sudjelovali u procesu izrade odgovora na Upitnik Europske komisije.

Priopćeno je iz Vlade HBŽ.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok