Foto: Klix

Omer-agin kameni spomenik najveći je “bašluk” (nadgrobni spomenik) na Balkanu, a prema mišljenju nekih, i u Europi.

Visok je 412 centimetara. Muhamed ef. Dragolovčanin, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Glamoč, ispričao je povijest ovog ogromnoga spomenika iz groblja Jakir, koji se nalazi pored magistralne ceste kojom se iz Livna dolazi u Glamoč.

- Spomenik Omer-age Bašića napravljen je 1798. godine i sigurno je najveći na Balkanu. Staroosmanskog je oblika, klasičnog izgleda, samo su dimenzije netipične. Priča se kako je nadgrobni spomenik Omer-aga napravio za svog života. Kamen koji je korišten za taj ogromni i netipični nadgrobni spomenik iz obližnjeg je majdana. Bogato je ukrašen topuzom ili buzdovanom i orijentalnom ornamentikom. Spomenik Omer-age Bašića visok je točno 4,12 metara iako se pojavljuju i drugi podaci. Ipak, nije jedini sličnih dimenzija u Glamoču - tvrdi ef. Dragolovčanin.

Iza Omer-age Bašića, osim grandioznoga spomenika, nije ostalo previše toga, ali bi se moglo zaključiti kako je bio iznimno imućan. Grandiozni spomenik koji je ostao iza Omer-age Bašića često obiđu putnici namjernici koji se vozeći cestom zaustave i fotografiraju ga. (Klix)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok