16.ožujka održan je sastanak predstavnika Općine Kupres, ŠGD Hercegbosanske šume i predstavnika BHMAC-a.

Ispred BHMAC-a su nazočili Zdravko Jonjić-pomoćnik direktora BH MAC-a, Viktor Filipović- pomoćnik šefa kancelarije BH MAC, Ivica Brkić- šef regionalnog ureda BHMAC Mostar i Tarik Šerak- šef odsjeka za upravljanje protuminskim situacijama BH MAC.

U uvodnom  izlaganju predstavljeni su podaci o dosadašnjim aktivnostima vezano za deminiranje na području općine Kupres. Očišćeno je 6.768.192,1 m2 ili 61. minsko polje gdje je  pronađeno 1204 minsko-eksplozivnih sredstava (broj nije konačan jer nisu dostupni svi podatci). Na području općine Kupres prema podatcima PP Kupres od 1996. godine do danas od mina i NUS-a  poginulo je 6 osoba, ranjeno 10 osoba,  uz materijalne štete stradavanje stoke na navedenim područjima. Ovo sve govori o veličini kontaminiranog područja u općini Kupres, ugrozi koja prijeti  stanovništvu Kupresa na preostalom dijelu općine koja je minirana.

Površina preostala za deminiranje iznosi 24.031.807,90 m2. Planovi za daljnje deminiranje usklađuju se na temelju plana deminiranja općine Kupres za 2018. godinu koji su dostavljeni Upravi Civilne zaštite HBŽ.

Istaknuta je važnost deminiranja i radi područja koja su prostornim planom općine Kupres planirana kao vjetroparkovi, za zakup poljoprivrednog zemljišta koji je sada onemogućen. Potrebno je deminirati područja i u dijelu u kojem gospodari ŠGD Kupres radi eksploatacije drvnih sortimenata, jer je ovo poduzeće do sada vlastitim sredstvima vršilo plaćanje deminiranja određenih područja. Također, važno je deminiranje područja zbog aktivosti na planu razvitka turizma i očuvanja kulturno-povijesne baštine, te gospodarskog razvoja.

Gospodin Zdravko Jonjić je u svom izlaganju istaknuo da se nastavlja čišćenje MSP područja i ove godine na području općine Kupres od strane OS BIH, kao i tehničko izviđanje.

S obzirom da su MSP područja do sada obuhvaćala velike površine, potrebno je vršiti usitnjavanje područja kako bi se preko donatora mogla tražiti novčana pomoć za deminiranje. Istaknuta je važnost osiguravanja dijela novčanih sredstava za deminiranje u proračunu Općine Kupres i Vlade HBŽ-a, kako bi se moglo aplicirati prema stranim donatorima.

Ivica Brkić je istaknuo da je Općina Kupres najkontaminiranija općina minsko-eksplozivnim sredstvima, te da se na područjima koja se trebaju razminirati očekuje enormno veliki broj mina i NUS-a.

Na temelju procjene minske situacije, u tekućoj godini se očekuje deminiranje oko 1.700.000 do 2.000.000 m2, nakon usitnjavanja područja MSP-a. Nastavlja se suradnja BHMAC-a i Općine Kupres i u narednom periodu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok