Buško jezero; Foto: Livno Online

U Hrvatskoj elektroprivredi u Zagrebu jučer su Dnevnom listu potvrdili da znaju da su iz Bosne i Hercegovine tuženi zbog tri milijuna teške naknade za iskorištenu vodu Buškog Blata. Međutim, o predmetu spora nisu željeli detaljnije istupiti u javnosti.

„Upoznati smo da je pokrenut spomenuti sudski spor. Postupak je u tijeku, stoga ga ne možemo komentirati“, napisali su iz Službe za odnose s javnošću HEP-a u Zagrebu. Predmet spora biti će 2016. i 2017. godina, u kojima na temelju mjesečnih izvješća o količinama iskorištene vode za proizvodnju električne energije ukupan dug HEP – proizvodnja d.o.o. Zagreb Hercegbosanskoj županiji iznosi  1.454.996 maraka, odnosno 1.575.955 maraka za prošlu godinu. Vlada Hercegbosanske županije u srijedu je objavila da je radi naplate duga zbog neplaćanja županijske naknade propisane Zakonom o vodama Hercegbosanske županije, na zahtjev Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije Županijsko javno pravobraniteljstvo pokrenulo je sudski spor protiv Gospodarskog društva HEP – proizvodnja Zagreb, Sektor Hidroelektrane i Crpne stanice „BUŠKO BLATO“ d.o.o. Livno.Podsjetili su da je Zakonom o vodama Hercegbosanske županije utvrđena obveza plaćanja županijske naknade od posebnog značaja za Županiju, koju su dužni plaćati korisnici općih dobara bez obzira imaju li sjedište na području Županije, Federacije BiH, Bosne i Hercegovine ili drugih država. Ta naknada se između ostalog utvrđuje za proizvodnju električne energije i druge pogonske namjene u visini od 0,01 KM/kWh proizvedene električne energije.

Opće je poznato da se Bosna i Hercegovina još nije okoristila od Buškog Blata, najveće umjetne vodene akumulacije u Europi. U Livno i Tomislavgrad, na čijem teritoriju se nalazi jezero iz Hrvatske stižu tek mrvice. Međutim, to pitanje s prvim susjedima još nije riješeno, a što potvrđuje i tužba iz HBŽ-a na zagrebačku adresu HEP-a.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok