Prema reakcijama građana i podnositelja zahtjeva, više je negativnih nego pozitivnih komentara na odluku o visini doplatka a među zapažene primjedbe također se ističe negodovanje da doplatak mogu iskoristiti djeca do navršene 15 godine života.

Vlada Hercegbosanske županije započet će prvi put u povijesti ove županije s isplatom dječjeg doplatka u iznosu od 30,00 KM po djetetu počevši od 1. ožujka ove godine. Piše Dnevni list.

Zavod za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije rješavajući zahtjeve po korisniku na kućne adrese šalju rješenja kojim se podnositeljima koji ispunjavaju uvjete priznaje pravo na doplatak za dijete.

Zatrpani zahtjevima

Dječji doplatak planiran je u Proračunu Hercegbosanske županije za 2018. godinu u iznosu od 2.500.000 KM te će se isplaćivati u mjesečnim naknadama u iznosu od 30,00 KM po djetetu korisniku dječjeg doplatka sukladno podnesenim zahtjevima kroz 12 mjeseci, a u skladu s Odlukom o doplatku za djecu i Odlukom o visini iznosa doplatka za djecu.

Odluku o visini dječjeg doplatka u spomenutom iznosu za djecu do navršene 15. godine života na prijedlog Ministarstva, rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije je donijela Skupština Hercegbosanske županije krajem prošle godine.

Osim visine dječjeg doplatka ovom Odlukom je riješen postupak ostvarivanja navedenog prava, način financiranja te druga pitanja vezana za navedenu odluku. Da bi se Odluka o doplatku za djecu mogla primijeniti, Vlada Hercegbosanske županije na prijedlog resornog ministarstva je na zadnjoj sjednici donijela posebnu odluku o visini iznosa doplatka za djecu čime je ista stupila na snagu 23. veljače 2018.godine.

Od vremena stupanja na snagu do 28. veljače općinske i županijske službe za izdavanje mjerodavnih dokumenata svih pet općina pretrpane su bile zahtjevima građana koji su željeli iskoristiti ovo pravo za mjesec ožujak od kada počinje isplata.

Podijeljene reakcije

Prema reakcijama građana i podnositelja zahtjeva, više je negativnih nego pozitivnih komentara na odluku o visini doplatka a među zapažene primjedbe također se ističe negodovanje da doplatak mogu iskoristiti djeca do navršene 15 godine života.

Paradoksalno, u nekim obiteljima s djecom koja pohađaju osnovnu školu sustav ih je razdvojio na one koji mogu i na one koji nemaju pravo na dječji doplatak.

S tim u vezi ministrica zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije Vasilija Broćeta je medijima prenijela da se ne radi o diskriminiranju te djece od 15 do navršenih 18 godina života, već da su financije problem i da su jedino mogli na ovaj način donijeti odluku o dječjem doplatku. Po njezinim riječima, u Proračunu Hercegbosanske županije nije se moglo planirati više i financijski je ograničen na taj iznos kao i ostale uvjete za korisnika doplatka.

Da je bilo više novaca, kaže ministrica, u proračunu, ta granica bi se pomjerila na 18 godina.

Inače za provedbu ove Odluke zadužen je Zavod za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije a prema neslužbenim podacima do sada je njima podneseno oko 1.800 zahtjeva što ne znači i toliko broj korisnika jer jedan zahtjev može sadržavati veći broj korisnika odnosno članova obitelji.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok