Na drugu vazmenu nedjelju, Bijelu nedjelju ili Mladi Uskrs, koja se u Katoličkoj Crkvi slavi i kao Nedjelja Božanskog milosrđa, 8. travnja, u župi sv. Josipa u Drvaru bilo je svečano jer je petoro djece te župe primilo prvu svetu pričest.

Euharistijsko slavlje održano je u bogoslužnom prostoru župe sv. Josipa a predsjedao mu je drvarski župnik don Davor Klečina uz koncelebraciju župnog vikara iz Umaga u Istri, don Dejvisa Martinovića, rodom iz župe Borovica kod Vareša, koji je za tu zgodu došao u Drvar na prvu pričest svome nećaku.

Liturgijsko slavlje svojim pjevanjem i sviranjem animirao je zbor djevojaka iz Livna i Drvara pod vodstvom časne sestre milosrdnice Dijane Andrić iz samostana u Livnu, koja je zaslužna i za lijepe cvjetne kreacije oltarnog prostora.

Petoro prvopričesnika, u bijelim haljinicama i sa svijećama u rukama, u procesiji je ušlo u crkvu, zajedno sa svećenicima i ministrantima, a potom su poimence predstavljeni okupljenoj župnoj zajednici  i brojnim gostima koji su za tu zgodu u Drvar stigli iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Prvopričesnici su aktivno sudjelovali u misnom slavlju prigodnim pozdravom, čitanjem molitve vjernika i prinosom darova.

U prigodnoj homiliji, koja je bila koncipirana dijaloški s prvopričesnicima, župnik Klečina je podsjetio djecu da je sveta euharistija spomen na veličanstvena djela otkupljenja i  spasenja koja je Bog izveo po Isusovoj smrti I uskrsnuću, te da će oni od prve pričesti moći redovito aktivno sudjelovati  u tom spomen-činu.  Nadalje je usporedio prvopričesnike sa sjemenkama koje su u sebi pune života, ali da bi rasle i donijele plod potrebna im je plodna zemlja (obitelj), voda (Crkva) i sunce (Bog), te ih je potaknuo da uvijek ostanu vjerni svojim obiteljima, Crkvi i Bogu.

Obnovu svojim krsnih obećanja i ispovijest vjere prvopričesnici su izrekli s upaljenim svijećama, a pričešćeni su pod obje prilike, kruha i vina.

Na kraju svete mise župnik je podijelio prvopričesnicima prigodne darove kao sjećanje na ovaj veliki dan i zahvalio roditeljima i školskoj vjeroučiteljici Jeleni Galić što su lijepo pripremili djecu za ovaj dan.

Budući da je taj dan bio i Uskrs po julijanskom kalendaru, župnik je čestitao Uskrs pravoslavcima koji su kao rodbina i prijatelji prvopričesnika sudjelovali na misnom slavlju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok