Jučer je svečano otvoren 21. ‘’Međunarodni sajam gospodarstva’’ Mostar 2018.

Do 14. travnja domaćim i inozemnim posjetiteljima predstavit će se više od 800  izlagača iz dvadesetak zemalja. Svoju potporu ovom značajnom gospodarskom projektu u regiji iskazao je i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić koji je nazočio svečanosti otvorenja i u društvu zamjenice predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borajne Krišto obišao je štandove i izlagače. Ove godine predstavljaju se na više od 30 tisuća metara četvornih zatvorenog i otvorenog izložbenog prostora.

U pet dana predviđeno je održavanje redovitih podsajamskih manifestacija, stručnih konferencija, skupova i okruglih stolova, najavila je direktorica Sajma Dalfina Bošnjak i istaknula kako je partnerstvo sa Srbijom, ovogodišnjom Zemljom partnerom, doprinos sve većem razvoju dviju zemalja iz godine u godinu.

Pozitivnu gospodarsku poruku investitorima i gospodarstvenicima uputio je i gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić. ,,Želimo vas što više poticati da nastavite stvarati ozračje u kojima će se naći radna mjesta za mlade, perspektivne, obrazovane ljude da nađu mjesto pod našim suncem i grade budućnost ovih država”, poručio je Bešlić. ‘’Već 21 godinu Sajam djeluje na zavidnoj razini i donosi nova partnerstva s brojnim zemljama. Ove godine s ponosom možemo reći da je naša partnerska i prijateljska zemlja Srbija došla pokazati da smo udruženi u ekonomiji jači, bolji, kompaktniji i činimo jednu dobru ekonomsku cjelinu.’’

Prvi dan Sajma, kojemu su uz gospodarstvenike nazočili mnogobrojni domaći i inozemni predstavnici političke elite, otvorio je upravo Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, koja  se kao Zemlja partner ove godine ekonomski predstavlja sa gotovo 60 poduzeća, ali i kroz kulturno-zabavni program. “Moramo naći zajednički interes u kojemu je jasno da će nam biti onoliko dobro koliko je dobrom našem susjedu, nadam se prijatelju. Ovakvi sajmovi potrebni su nam, jer se na njima obnavlja gradivo o važnosti suradnje i razmjene. Podijeljeni na sitne države i još sitnija tržišta, nemamo se čemu nadati u odnosima sa svijetom”, istaknuo je Vučić i dodao kako je upravo kroz neometanu razmjenu roba, znanja i ljudi potrebno izgraditi zajedničko jedinstveno ekonomsko tržišta u regiji za veće projekte i veći broj investitora, a na kojemu će svi htjeti surađivati. Kako to može biti pokazuje upravo ovaj Mostarski sajam .

Zahvalnice za poseban doprinos Mostarskom sajmu direktorica Bošnjak je osim predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, uručila i članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Draganu Čoviću. ,,Ja sam uvjeren da ovo što danas organiziramo u Mostaru je prije svega plod zajedničkog rada, jer nikada do sada ga nismo ovako uspješno organizirali i obogatili.. Kad smo prije 21 godinu organizirali ovaj sajam to je bila jedna mala lokalna manifestacija koja je trebala dati pokretački zamah gospodarstvenicima ovoga kraja kako bi na neki način motivirali ljude do ostanu ovdje, da se vraćaju ovdje i zajedno rade. Danas, vi ste došli u moj grad Mostar, našu Bosnu i Hercegovinu, zemlju koja teži biti dio Europske unije, a mi smo prepoznali da je za BiH jedini put zapravo europski put, jer može uveliko pomoći da se BiH unutar sebe do kraja stabilizira kao moderna europska država s jedne strane, a s druge strane da osiguramo potporu jednakopravnosti  i konstitutivno predstavljanje Hrvata, Srba i Bošnjaka u svakom dijelu Bosne i Hercegovine,’’ poručio je u svome obraćanju član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dr. Dragan Čović.

Otvorenju 21. Međunarodnog sajma gospodarstva nazočili su, među ostalima, i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, bugarski i hrvatski premijeri Bojko Borisov i Andrej Plenković.  Nakon svečanog otvaranja gosti su obišli sajamski prostor, kojega bi prema nekim procjenama ove godine trebalo posjetiti više od 50 tisuća ljudi, čime  Mostarski sajam predstavlja jednu od najznačajnijih i najposjećenijih gospodarskih manifestacija u regiji, a na kojoj se neizostavno predstavljaju gospodarstvenici i poduzetnici iz Hercegbosanske županije.

Pogledajte fotogaleriju >>>

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok