Promjenljivo vrijeme s velikom količinom oborina pogodovati će razvoju biljnih bolesti na koštićavim voćnim vrstama (šljiva, trešnja, višnja). Sukladno fenofazi u kojoj se nalaze koštićave voćne vrste potrebno je izvršiti zaštitu i tretiranje nasada.

Na lokalitetima i u nasadima u kojima se voćke još uvijek nalaze u fazi nabubrenih pupova zaštita se može izvršiti tretiranjem pripravcima na osnovi bakra (Neoram WG, Nordox 75 WG, Champion 50 WG i sl.).

U toplijim predjelima i u nasadima s ranijim sortimentom koštićavih voćnih vrsta na čijim stablima je otvoreno 20 % cvjetova potrebno je izvršiti preventivnu zaštitu protiv uzročnika paleži cvijeta i sušenja izboja (Monilia laxa). U tu svrhu treba koristiti jedan od pripravaka: Signum DF, Chorus 50 WG, Switch 62,5 WG ili Indar 5 EW.  U slučaju da se nastave nepovoljni vremenski uvjeti tretiranje je potrebno ponoviti u fazi opadanja latica.

Kada korovi u nasadima voćaka dostignu visinu od 15-20 cm potrebno ih je uništiti primjenom jednog od herbicida na osnovi glifosata.

Prilikom tretiranja herbicidi ne smiju dospjeti na zelene dijelove voćnih stabala niti se smiju primjenjivati u mladim nasadima voćaka.

Pripravke koristiti sukladno uputi proizvođača.

Obavijest je iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok