Županijsko tužiteljstvo u Livnu u četvrtak je uložilo žalbu na nepravomoćnu presudu Općinskog suda u Livnu od 6. travnja ove godine kojom su osmorica muškaraca radi kaznenog djela 'izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti', osuđeni na kazne zatvora u trajanju od jedne godine, a uvjetno na dvije godine.

Kako je za Fenu kazao glasnogovornik tužiteljstva u Livnu Danko Rimac, postupajući tužitelj je uputio detaljno obrazloženu žalbu na navedenu presudu kojom se od Županijskog suda u Livnu traži da se presuda Općinskog suda u Livnu preinači i optuženima izrekne odgovarajuća kaznenopravna sankcija koja će biti srazmjerna težini počinjenog kaznenog djela i stupnju krivnje optuženih.

Po njegovim riječima, optuženima, Tomislavu Pavkoviću (31), Anti Tokiću (29), Jaku Jakovljeviću (28), Marku Gavranu (26), Mariju Zlomisliću (28), Slavku Ivankoviću (28) i Josipu Pavkoviću (28) stavlja se na teret da su se u noći 15. kolovoza 2015. godine, nakon konzumiranja alkohola u više ugostiteljskih objekata na području Posušja, kupili bocu plina koji se koristi u domaćinstvu, dogovorili da zajedno s dva vozila odu u mjesto Omeroviće, općina Tomislavgrad, kako bi džamiju "dignuli u zrak" i prestrašili tamošnje stanovnike. Rimac je istaknuo kako su optuženi ispred ulaznih vrata džamije iznijeli plinsku bocu i povremeno puštali plin te da su staklenom bocom i cjepanicom oštetili stakla na dva vozila i jedno na prozoru obiteljske kuće oštećenih mještana.

Podsjetio je kako je rješenjem Općinskog suda u Livnu, od 17. kolovoza 2015. godine optuženima također bio određen i jednomjesečni pritvor.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok