U organizaciji Europske asocijacije tradicijskih igara i sportova i Kulturne asocijacije „La Tanguilla“ u španjolskom gradu Aranda de Duero, u provinciji Burgos, proteklih je dana održan trodnevni Međunarodni festival tradicijskih igara.

Susret je okupio 22 izaslanstva iz Portugala, Španjolske, Francuske, Italije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Bosnu i Hercegovinu predstavljali su članovi Pljočkarskog kluba Bosansko Grahovo koji su na put u Španjolsku krenuli zajedno s izaslanstvom iz Hrvatske, točnije iz Istarskog pljočkarskog saveza.

Tijekom trodnevnog druženja skupine su predstavile tradicijske igre svojih zemalja na više lokacija u gradu Arandi, a u gradskom kulturnom centru održan je i kolokvij na temu tradicijskih igara i sportova u Europi. Sve članove ovoga skupa u velikoj gradskoj vijećnici primila je i gradonačelnica Arande gđa Raquel Gonzales Benito te predstavnici lokalne turističke zajednice.

Upriličen je također i turistički obilazak grada i okolice, a poseban je naglasak stavljen na vinski put Ribere del Duero budući da je to vinogradarski kraj u kojem se proizvodi vrhunsko crno vino.

Festival je pokazao da svi krajevi posjeduju bogatu baštinu tradicijskh igara i sportova koja je dio velike kulturne baštine, i stvorio temelj za buduću međunarodnu suradnju koja će tu baštinu učiniti još vidljivijom što može doprinijeti i turističkoj promidžbi svake zemlje.

Ovaj skup su podržale i sponzorirale mnoge ugledne institucije u Španjolskoj: Vlada regije Kastilja i Leon, Provincija Burgos, Sveučilišta u Burgosu i Valladolidu, te drugi.

Članovi Pljočkarskog kluba Bosansko Grahovo aktivno su sudjelovali na skupu predstavivši tradicijske igre dinarskog dijela BiH, posebice pljočkanje, te su govorili i o prirodnim ljepotama toga dijela BiH. Pozvali su nazočne da dođu na 2. međunarodno natjecanje u pljočkanju koje će se održati u Bos. Grahovu 14. srpnja ove godine.

Grahovljani su u povratku posjetili Madrid gdje su obišli i legendarni nogometni stadion kraljevskog Reala „Santiago Bernabeu“.

(PK Bosansko Grahovo)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok