U povodu Međunarodnog dana muzeja Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ i Pljočkarski klub Bosansko Grahovo, u suradnji s Muzejem grada Šibenika, predstavili su na travnjaku ispred šibenskog muzeja tradicijsku igru „pljočkanje“.

Svojom nazočnošću skup su uveličali šibenski biskup mons. Tomislav Rogić i zamjenik gradonačelnika Šibenika Paško Rakić.

 “Pljočkanje je tradicijska igra zaštićena kao nematerijalna baština, a koja se igrala i u okolici Dinare. Igralo se ranije s ravnijim kamenjem, a najsličnija je našim balotama. Igraju po dvoje igrača, a siguran sam da će to pomalo postati i olimpijski sport “– kroz šalu je Željko Krnčević, ravnatelj šibenskog muzeja, predstavio pljočkanje.

Zbog turnira koji  se kasnije odigrao u Danilu stigao je i Vlatko Sarić, Istrijan porijeklom iz Grahova, koji ponosno nosi neslužbenu titulu svjetskog prvaka u pljočkanju.

- “U davna vremena igralo se s kamenjem, a svatko je sebi morao pronaći onaj koji mu najbolje leži u ruci. Međutim, kako kamenje lako puca, prešli smo na ove aluminijske pločice. Cilj je, kao i u boćanju, baciti prvo ovaj mali bulin u prostor označen trakama, a onda što bliže njemu pljočke” – objašnjava svjetski prvak.

Bacanja pljočki ispred muzeja uhvatio se poznati šibenski balotaš Kruno Mazalin, inače umirovljeni brigadir Hrvatske vojske.

- “Dobra je igra pa bi valjalo razmisliti i o osnivanju kluba u Šibeniku. Za razliku od balota nema valjanja jer je riječ o disku, ali podsjeća dosta na izbijanje”– objasnio je Mazalin.

U večernjim satima u atriju Muzeja Marija Krnčević Rak održala je predavanje na temu “Tradicijske igre Dinare”.

“Kad sam pripremala predavanje, proučila sam Furčićeva tri sveska i našla sam dosta igara koje se poklapaju u našim krajevima i na Dinari.  To i nije neobično jer je dolazilo do raznih migracija stanovništva koje se spuštalo prema moru, a osim toga donedavno je običaj bio da se do Petrovog dana stoka seli iz naših krajeva na Dinaru. Igre su se međusobno prenosile tako da se na Dinari igralo i na balote i na šijavicu” – kazala nam je Marija Krnčević Rak, kustosica u Muzeju grada Šibenika.

Krešimir Sarić iz Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine “Don Juraj Gospodnetić” istaknuo je kako se intenzivno bave zaštitom i očuvanjem igara, prvenstveno pastirskih igara koje su vezane uz kamen.

– “Pljočkanje, kamena s ramena, potezanje konopa, skok udalj, ali i tradicijska glazba baština su koju pokušavamo zaštititi. Nemamo ustanova ili muzeja koji bi nam pomogli pa sve radimo preko naše udruge i idemo ka tome da se to danas prezentira kao tradicijski sport za što su potrebna jedinstvena pravila “– kazao je Sarić.

Početkom 90-tih godina 20. stoljeća zahvaljujući pojedinim entuzijastima pokrenuta je inicijativa o organizaciji i institucionalizaciji pljočkanja u Istri gdje danas postoje brojni klubovi kao i Istarski pljočarski savez. Tako je ova od davnina poznata pučka, pastirska igra sačuvana kao dio tradicijskog naslijeđa.

Udruga se povezala s Istarskim pljočkarskim savezom koji je nositelj tog kulturnog dobra, a  u muzeju bio i Milivoj Pacenti, član Europske asocijacije tradicijskih igara i sportova.

– “Najvažnija je edukacija mladih kako bi se tradicija nastavila. Igre su postale vidljive nakon rezolucija UNESCO-a o kulturnoj i nematerijalnoj baštini. Sve su to niskobudžetne igre za koje trebate samo ledinu, koji kamen i malo dobre volje” – kazao je Pacenti.

(Udruga Don Juraj Gospodnetić – Šibenik.in)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok