Prvom radnom posjetu Šefa Misije OSCE-a u BiH, Bruca G. Bertona Hercegbosanskoj županiji nazočili su predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić, ministar unutarnjih poslova Darinko Mihaljević,  ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Petar Galić, šef Regionalnog ureda u Drvaru Misije OSCE-a u BiH Martino Bianchi, kao i najbliži suradnici. Današnji sastanak, na kojemu je tema bila upoznavanje s ambasadorom Bertonom,  obuhvatio je ključna i aktualna društveno-politička pitanja.

U svom osvrtu na rad ovog saziva Vlade Hercegbosanske županije, predsjednik Vlade Ivan Jozić istaknuo je prioritetna usmjerenja razvoja gospodarstva kao osnove opstanka stanovništva na ovim prostorima, između ostaloga sastanke s gospodarstvenicima i mjere poticanja ulaganja u gospodarske projekte. Kvalitetna suradnja s nižim razinama vlasti rezultira pomacima i na drugim područjima, prvenstveno socijalno-ekonomskoj kategoriji uvođenjem dječjeg doplatka i obrazovanju gdje je Hercegbosanska županija izdvojen primjer poštivanja pripadajućih zakonskih odredbi o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, istaknuo je ministar Petar Galić. Upravo su nastojanja za smanjenje diskriminacije i segregacije, uvođenje zajedničkog sustava obrazovanja prioritetno pitanje na kojemu je nužno raditi na razini cijele Bosne i Hercgovine, naglasio je ambasador Berton.

Politička stabilnost, stupanj suradnje među političkih strankama, te nužnost izmjene zakonskih propisa na svim razinama, samo su neke od tema koje su se izdvojile u razgovoru, a za koje su iz OSCE-a iskazali svoj interes. Nastavno na trenutnu situaciju na terenu ministar unutarnjih poslova Hercegbosanske županije Darinko Mihaljević ukazao je na problem migrantske krize, te uputio jasan stav predstavnicima ove Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi o problemu illegalnog ulaska migranata u Bosnu i Hercegovinu, pa tako i Hercegbosansku županiju, naglasivši nužnost primjene EU principa u postupanju kako bi se u zakonskim okvirima zaštitilo lokalno stanovništvo. Iz OSCE-a su najavili daljnje aktivnosti oko ovoga i svih ostalih pitanja, te je u zaključnom dijelu sastanka upućena zahvala Vladi Hercegbosanske županije za dosadašnju kvalitetnu i dobru suradnju, nadajući se nastavku i u nadolazećem razdoblju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok