Dalići su primjer prave obitelji. U njoj vladaju sklad, ljubav i međusobno poštovanje. Po djeci se vidi da su u baš takvom okruženju odrastali, rekao je Ivica Propadalo (68).

Glazbenik je bratić Zlatkove supruge Davorke. Hvali je da je uspješna žena koja je karijeru stavila u mirovanje i podredila je obitelji. Pišu 24sata.hr.

- Zlatko u njoj ima neizmjernu potporu, što mu jako olakšava bavljenje ovim nimalo lakim poslom. Jako se ponosim Dalićima - kaže Propadalo.

Zlatko (51) i Davorka u braku su 25 godina. Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije ne skriva da je bilo teških trenutaka, ali sačuvali su, kaže, brak. Oboje su iz Livna, a upoznali su se u srednjoj školi. Zlatko je tad igrao za Hajduk i s Davorkom se viđao samo kad je dobio slobodne dane. Kad je Davorka upisala fakultet u Splitu, Zlatko je potpisao ugovor za tadašnji Dinamo iz Vinkovaca (današnju Cibaliju), pa su opet bili razdvojeni. No kad je ona diplomirala, zaručili su se i zajedno otišli u Varaždin, gdje je Zlatko počeo igrati za Varteks. Nakon pola godine su se vjenčali.

- Krenuli smo od nule. Bili smo cura i dečko koji su htjeli nešto napraviti od života. Željeli smo zajedno nešto izgraditi. Bilo je uspona i padova, bili smo ponekad i pred zidom, ali sve smo uspjeli prebroditi - rekao nam je izbornik. Davorka se posvetila odgoju sinova, a Zlatko kaže da je puno propustio u odgoju djece. Davorka ih je učila da budu pošteni i korektni. Usmjeravala ih je da cijene prave vrijednosti, a školovanje im je uvijek bilo na prvome mjestu. Stariji sin Toni završio je informatiku i uskoro će diplomirati, hobi mu je glazba, a Bruno studira menadžment na američkom fakultetu u Zagrebu. Toni je lani puštao glazbu na Zrću pa su ga Zlatko i Davorka otišli slušati. Bili su tamo cijelu noć.

- Potičem ih da svoje mjesto u društvu nađu obrazovanjem, a ne uz pomoć toga što sam ja to što jesam. Usmjeravamo ih da se ne izgube u neželjenom smjeru - rekao je izbornik Dalić.

Zlatkov kum: 'Ostao je onaj isti, uopće se nije promijenio'

Zlatka sam upoznao s 15 godina, kad je na preporuku igrača Hajduka Vladimira Beare stigao iz Livna u Split. Beara je bio trener Troglava, vidio je talentiranog dječaka i preporučio ga Hajduku, a od tada traje i naše prijateljstvo, koje smo prenijeli i na naše obitelji, rekao nam je bivši nogometni sudac Edi Šunjić (53).

Prijateljstvo sklopljeno u tinejdžerskim danima traje i danas.

Sa Zlatkom je bio i u dobru i u zlu, uvijek jedan uz drugoga, a to su prenijeli i na obitelji.

- Ostao je onaj isti Zlatko kojeg sam upoznao s 15 godina, uopće se nije promijenio. Ne pije, ne puši, vjernik je, živi za dva sina, Brunu i Tonija, te suprugu Davorku. Diskretan je i samozatajan, teško se probijao kroz život koji ga nije mazio, no uspjeh ga nije nimalo promijenio - priča.

Dodaje da Dalić nikad nije prežalio što nije ostavio dublji trag u Hajduku.

- Obećao mi je da će kad-tad ispuniti našu želju i preuzeti Hajduk. Već je bio u kombinacijama, ali je otišao u arapski svijet, sad je izbornik. Vjerujem da će jednog dana, kad već nije ostavio dublji trag kao igrač, ostaviti trag kao trener Hajduka - kaže Šunjić.

Šunjić je deset puta sudio kumu i nije mu donio sreću. Sudio je ono što je vidio, a Zlatko je bio gospodin i nikad se nije bunio. - Statistika kaže da je od deset utakmica u kojima sam mu sudio Zlatko dobio i izgubio po četiri utakmice, a dvije su završile neodlučeno - priča Edi.

Izbornik jako voli Split, mediteransku hranu, obožava salatu od hobotnice, riblju juhu, ribu s gradela... Vrlo rijetko nakon ručka popije pola čaše vina, i to samo u posebnim prigodama. Zaljubio se u brodove i kupio jedan od devet metara. Svaki slobodan trenutak provodi u vikendici uz Dravu ili u Novalji, gdje je kupio kuću. Večernji je tip, ujutro više voli odspavati, popiti kavu, voziti bicikl. Šunjić je prvi saznao da je Zlatku ponuđena izbornička pozicija.

- Nije razmišljao ni sekunde. Zlatka najbolje opisuju stihovi ‘ljubav, vjera i domovina’. Ovo je kruna njegove karijere. Uživao je neko vrijeme u miru, u životu bez stresa, odbio je milijunske ponude, ali ne i reprezentaciju.

Ni Real ni Barcelona nisu za njega više od klupe reprezentacije - hvali ga Šunjić. Zlatko je prošao put od igrača, preko trenera i sportskog direktora, do izbornika. Tvrdoglav je, malo priča, ali zna što mora napraviti, dodaje Edi, i na to je koncentriran. Vrlo je uporan, radišan, ima cilj i ne odustaje. Ima širinu, voli slušati i primiti savjet.

- Često kaže da je bolje živjeti jedan dan kao lav nego cijeli život kao miš - govori Šunjić.

On je takav, svakome prilazi otvorena srca i s povjerenjem. Zato je, ističe Šunjić, i napravio rezultate koje nikad nitko nije napravio. Dalić je četiri puta igrao završnicu azijske Lige prvaka, President kup, prvenstvo, kup, finale Lige prvaka... sve u tri godine.

- Krenuo je od saudijske pustinje iz kluba koji je u razini našeg Rudeša i doveo ga do vrha. Nakon toga Al-Hilal kao Hajduk, osvojio kup... pa polako gradio status i karijeru. Imao je povjerenje u sebe, u igrače, sve je sam napravio. Zlatko zna koliko može dati - završava Šunjić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok