U Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica Livno, u sklopu manifestacije Kulturno-vjerski dani Naša Gorica, u srijedu navečer održano je predavanje Ružice Barišić o livanjskom franjevcu fra Eugenu Matiću, umjetničkoga imena Narcis Jenko.

Predavanju su prethodile interpretacije ulomaka ponajboljih Jenkovih feljtona (Mi i Razlomci) u izvedbi članova kazališne scene Cleuna HKUD Dinare iz Livna.

- Nažalost nismo sigurni da je naša šira (livanjska) zajednica upoznata da se iza toga imena krije livanjski fratar fra Eugen Matić (2. 2. 1889.) koji je preminuo ne napunivši 30. godinu života i jedan od najvećih, ako ne i najveći, pisac livanjskoga kraja - kazala je Barišić, te nadodala kako je to pisac živog narodnog jezika kojega su prozvali bosanskim Šenoom zbog njegova pripovjedačkog opusa.

Napomenula je da književna kritika poglavito ističe feljtone u kojima Jenko dočarava ratnu bijedu, vijesti o smrti i rastancima te da su njegovi prijatelji posmrtno objavili zbirku feljtona (sabrao i predgovorom popratio Petar Grgec) Razlomci (1922.); roman Spiritus procellarum (Olujni duh/vjetrovi) 1922., zbirku pripovijedaka Bosančice (1923.), a roman Obitelj vojvode Hrvoja za kojega je Jenko posebno bio vezan, tiskan je tri puta.

Nakon predavanja nazočnima je Jenkovu pripovijest Naš čovjek pročitao predsjednik kazališne scene Cleuna Dinko Periša, a potom se okupljenima obratila ravnateljica FMGG-a Dražena Džeko i zahvalila Ružici Barišić na lijepoj prezentaciji života i djela fra Eugena Matića / Narcisa Jenka te članovima kazališne scene Cleuna HKUD Dinare na interpretaciji Jenkovih dijela. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok