U okviru redovnih aktivnosti na monitoringu krivolova na kraškim poljima u BiH, članovi Ornitološkog društva "Naše ptice" su u Duvanjskom polju, u koordiniranoj akciji sa županijskim lovnim inspektorom i lovočuvarom Lovačke udruge "Vran", locirali dva elektronska mamca (vabilice) za prepelicu.

Zakonom o lovstvu Federacije BiH upotreba vabilica je zabranjena i kažnjiva, a o ovim ilegalnim aktivnostima obaviještena je policija u Tomislavgradu. Jedna vabilica je izuzeta s terena i poslana na vještačenje, a drugu su nepoznate osobe isključile prije dolaska policije, priopćeno je u utorak iz Ornitološkog društva "Naše ptice".

Nakon prikupljanja svih raspoloživih informacija o ovom slučaju, bit će poduzete sve radnje da se zaplijene i preostale elektronske vabilice te da se osobe koje ih postavljaju otkriju i kazne u skladu sa zakonom.

Prepelica u Europi, uslijed prekomjernog lova bilježi veliki pad brojnosti. Kao jedan od glavnih ugrožavajućih faktora smatra se lov uz upotrebu elektronskih vabilica na Balkanu, kuda migrira veliki broj ovih ptica.

Od krivolova godišnje u BiH stradaju desetine tisuća ptica čime se, osim smanjenja biodiverziteta, nanosi financijska šteta od nekoliko stotina tisuća maraka. Prema podacima BirdLIfe International, BiH se nalazi na samom dnu zemalja po pitanju sprečavanja krivolova.

Inače, ovo je jedna u nizu akcija koju je provelo Ornitološko društvo "Naše ptice" u suradnji s federalnim i županijskim lovnim inspektorima i lovačkim društvima na područjima kraških polja. Ovakve akcije su planirane kao redovni vid suradnje tijekom cijele godine na širem području Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok