Foto: Livno Online

Srednja strukovna škola "Silvije Strahimir Kranjčević" Livno u posljednjih nekoliko godina uložila je puno truda i novaca kako bi budućim srednjoškolcima ponudila izazovna i moderna zanimanja koja se traže na današnjem tržištu rada.

Danas u ovoj školi možete steći obrazovanje za medicinara, električara, informatičara, konobara, kuhara,...

Osim ulaganja u nastavni proces ulagalo se i u infrastrukturu. Zahvaljujući projektu Vlade Republike Hrvatske "Pomoć Hrvatima u BiH" ova škola je dobila preko 300 000 maraka s kojima su obnovili krovište i fasadu zgrade. Pomogla je i Vlada Hercegbosanske županije i Vlada FBiH. Ovih dana se očekuje završetak učionica u potkrovlju. Renovirana je i sportska dvorana i stadion ispred škole.

Valja posebno istaknuti i školsku kantinu u kojoj budući kuhari i konobari obavljaju praksu. Pripremljena jela uglavnom konzumiraju uposlenici škole. Dio pripremljene hrane završava i na stolovima obitelji koje su lošijeg imovinsko-socijalnog stanja. Namirnice osiguravaju uglavnom sami, ali i uz pomoć pojedinih lokalnih trgovačkih centara. Voće i povrće većim dijelom godine uzgajaju sami u školskim plastenicima. Školska kantina uskoro će biti bogatija i za pekarnu. Naime, zahvaljujući  projektu UNDP škola će dobiti profesionalne pekare vrijednosti oko 20 000 maraka. U skorijoj budućnosti se planira i nabavka uređaja za proizvodnju džema i pekmeza.  Rekao je u razgovoru za Livno Online ravnatelj Saša Grabovac.

Srednju strukovnu školu pohađaju i učenici s posebnim potrebama. Za njih je osmišljen poseban nastavni program, a djelatnici škole ih svakodnevno prevoze u školu kako bi bar donekle pomogli njihovim roditeljima i kako bi ovim učenicima osigurali znanje koje mogu iskoristiti u budućnosti. Inače, ova djeca, da nije pomoći djelatnika škole uopće ne bi pohađala nastavu. Jer srednjoškolsko obrazovanje u FBiH nije obavezno.

Učenici i djelatnici škole od prošle godine realiziraju jedan zanimljiv projekt. Postavljau lončanice cvijeća, koje su sami uzgojili, u centru grada i na mostovima čineći naš grad ljepšim.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok