Jučer je u Iloku obilježena 25.obljetnica osnutka i Dana Vukovarsko-srijemske županije te blagdana sv. Martina, njezina zaštitnika.

Svečanoj sjednici Županijske skupštine nazočili su visoki dužnosnici svih razina vlasti Republike Hrvatske i  Bosne i Hercegovine, među kojima i  predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, gospodin Ivan Jozić.

U svome obraćanju predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović , izaslanica predsjednika Vlade RH i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora , zastupnica Marijana Balić , predsjednik Skupštine Dražen Milinković i župan Vukovarsko-srijemski Božo Galić istaknuli su između ostaloga važnost mnogobrojnih razvojnih projekata  koji se provode na županijskoj razini, kako bi se okončali negativni trendovi iseljavanja stanovništva. ,,Rješenje demografskog problema usko je povezano s gospodarskim razvojem koji počiva na investicijama i plaćama. Investicijski razvoj ovisi o nizu čimbenika, ali držim da je najvažniji politička volja.”, poručila je predsjednica RH Grabar-Kitarović.

Vukovarsko-srijemska županija najistočnija je hrvatska županija koju karakteriziraju važni riječni i kopneni putovi, križanje međunarodnih  prometnih pravaca od istoka prema zapadu uz rijeku Dunav, te od sjevera preko rijeke Save prema Jadranskom moru. Jedan je to od preduvjeta razvoja u regionalnim okvirima, kao i suradnje sa susjednim zemljama.

U kontekstu međusobnog povezivanja dvaju područja susjednih zemalja, Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić, boravio je u radnom posjetu predstavnicima Grada Vinkovaca, na čelu s gradonačelnikom Ivanom Bosančićem. Na sastanku  su se razmotrile mogućnosti intenziviranja postojećih društveno-kulturnih odnosa, kao i poticanje gospodarskog i ekonomskog osnaživanja kroz konkretne mjere suradnje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok