• Short title article: Livno
Foto: Livno Online / Z. Karadža

Na imanju samoukog umjetnika Branka Ivankovića Mite u selu Bila kod Livna održana je 14. Međunarodna ženska likovna kolonija tradicijskih umjetnosti, piše Večernji list BiH.

Kako u patrijarhalnom balkanskom društvu žene umjetnice teže stječu pozornost publike od muških kolega, Mito se prije 15 godina upustio u hrabar pothvat – organizaciju prve, a i danas jedine Međunarodne ženske likovne kolonije u BiH i šire. Želja mu je ohrabriti žene u prenošenju tradicijskih vještina na nove generacije, a i žene su, kako nam je kazao, posvećenije svom zadatku od muških kolega.

- Iz iskustva to govorim jer sam sudjelovao na brojnim kolonijama i primijetio kako mi, muškarci, ne dajemo sve od sebe. Volimo dobro pojesti, popiti i onda samo ostavimo djelo radi reda, nema kvalitete. A žene su ozbiljnije, nježnije i takmiče se koja će bolje djelo napraviti," govori nam Mito, a u njegovom voćnjaku 50 umjetnica pojačano s desetak kolega.

Izložbu je otvorio livanjski gradonačelnik Darko Čondrić, liječnik s umjetničkom dušom, jer i njemu je slikarstvo velika ljubav. Nedavno je imao i prvu samostalnu izložbu u Hrvatskoj liječničkoj komori, sudjelovat će na koloniji u Omišu i kako reče, konačno će se odvažiti na slikanje u javnosti. A vezano za žensku likovnu koloniju u Biloj ističe: "Svakako hvale vrijedna ideja i ustrajnost, jedna tradicija koja sigurno oplemeni u tom kulturnom umjetničkom svjetlu naš grad, naš kraj, a vjerujem isto tako oplemeni i sve ove umjetnice koje dođu u naše Livno."

Pogledajte fotogaleriju >>>

Da je to pravi potez organizatora istaknula je i umjetnica iz Splita Vera Sinovčić. - Ideja je vrhunska, a ja vam moram priznati na kolonijama su uglavnom zastupljene žene jer smo mi puno aktivnije nego muškarci. I eto, ja sam ujedno i predsjednica likovne udruge SalonArt iz Solina pa znam koji je broj i omjer članstva, muških i ženskih - kazala je. Vera je ekonomistica, a umjetnost joj je velika ljubav. Uz nju u Mitinom ružičnjaku su i njezine dvije kolegice, također ekonomistice. Kažu kako su kolonije, a napose ova Mitina, jedno veliko učilište na otvorenom. Kroz proteklih 13 kolonija vidjeli smo primjenu 15-ak različitih umjetničkih tehnika, među kojima i enkaustiku, drevnu egipatsku tehniku slikanja uz pomoć voska i vrućeg metala, u ovom slučaju glačala. Radi je naša stara znanica, umjetnica iz Zenice Zdena Šarić Pisker. Već više od jednog desetljeća prenosi znanje na sve one koji to žele. - Enkaustiku danas radim s mnogo složenijim alatima i priborom nego što je pegla, nego kako je pegla jednostavno nekakav element i simbol neke ženske potlačenosti, volim je primijeniti jer i dalje plijeni pozornost. Inače koristim i fen i otvoreni plamen - govori nam Zdena i dodaje kako je zbog specifičnosti boje u vosku, koja se brzo hladi, potrebno isto tako brzo slikati. Livanjka Marina Kasalo drugi put je na koloniji, a uz Mitu i suprugu mu Jakicu veže je prijateljstvo. Komercijalistica je, a crtanje joj je hobi od djetinjstva. - Općenito sav taj umjetnički svijet to je ono što sam ja - kaže.

Kolegice iz Sinja došao je podržati i Tomislav Bikić. - Ovo je stvarno izvanserijsko slikanje. Ovo je raj na zemlji, ovo nema nigdje - kaže Bikić. A Mito, od kojega bi se puno toga moglo naučiti, o svojim bolestima i operacijama ne govori puno. Posljednju na srcu od prije šest mjeseci, spominje tek uzgred i u šali: "Treba širiti ovaj brend, jer ženska kolonija je već brend, ne samo Bile i Livna, nego je brend BiH i sad još širi granice, tako da mi je srce…, morao sam ga operirati da izdrži." Mitina galerija odavno je postala tijesna za ljepotu stvorenu ženskim rukama, te je cijela kuća postala veliki izložbeni prostor, a želja mu je da se i galerija i kolonija nađu u turističkoj ponudi Livna.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok