• Short title article: HDZ BiH

U srijedu 20.ožujka obilježen je Dan narcisa pod sloganom „Jedan narcis – jedan život“ posvećen podizanju svijesti, važnosti pregleda i podrške oboljelim od raka u organizaciji Udruge žena oboljelih ili liječenih od karcinoma dojke „Bistrica.

Ovom manifestacijom pokušava se ukazati na broj osoba oboljelih od karcinoma dojke i koliko je važno redovito obaviti preventivne preglede.

No, tu dolazimo do višegodišnjeg problema. Kako smo i ranije ukazivali u Županijskoj bolnici već više od dvije godine nema funkcionalnog mamografa pa žene iz Livna, Bosanskog Grahova, Glamoča, Kupresa i Drvara, koje i kad dođu na red, moraju put Tomislavgrada na mamografiju na mobilnom mamografu nabavljenom prije desetak godina.

Upravo je na inicijativu udruge „Bistrica“ nabavljen  i dobrim dijelom njihovim sredstvima je i financirana kupnja mobilnog mamografa koji je u vlasništvu  ZZO HBŽ. Kako i zašto je mobilni mamograf stacioniran u Tomislavgradu iako je onaj u Županijskoj bolnici u kvaru mislimo da je svima jasno posebice kad se uzme u obzir da Dom zdravlja Tomislavgrad naplaćuje korištenje istog. Također je vidljivo da aktualno vodstvo nema ni volju ni želju popraviti mamograf koji je u kvaru a ni pokrenuti postupak nabavke novog iako je Zavodu za zdravstveno osiguranje u 2023.godini ostalo neutrošeno 5-6 milijuna konvertibilnih maraka.

Hercegbosanska županija je vjerojatno jedina županija u FBiH u kojoj se ne provodi ni jedan program ranog otkrivanja malignih oboljenja (rak dojke, rak vrata maternice, rak debelog crijeva…) dok smo  prema podacima Zavoda za javno zdravstvo među vodećima po broju malignih oboljenja po stanovniku u Bosni i Hercegovini. Iako smo do prije nekoliko godina u sklopu programa ranog otkrivanja raka dojke imali preventivni pregled koji je bio potpuno besplatan i bez nepotrebnih uputnica, što danas nije slučaj.

Krajnje je neodgovorno i ponižavajuće bilo vidjeti da podršku svojim dolaskom nisu dali oni najpozvaniji, a to su ravnateljica županijske bolnice Irena Periša i federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac kao ni direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje HBŽ Mate Radoš no time samo pokazuju koliko im je stalo zdravlja ljudi u našoj županiji i funkcioniranja sustava zdravstvene zaštite na našim prostorima.

Ured za informiranje HDZ BiH Livno

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok