Štednja građana u Bosni i Hercegovini je za 3 milijarde KM veća od zaduženosti.

– Građani BiH krajem prošle godine su, na ime kredita kod komercijalnih banaka, dugovali 8,6 milijardi KM, što u prosjeku iznosi oko 2300 KM po stanovniku, podaci su Centralne banke BiH, dok je štednja građana premašila iznos od 11 milijardi KM, što znači da građani BiH u prosjeku imaju štedni depozit od 3450 KM.

Tren štednje raste

Građani BiH u bankama čuvaju više od 11 milijardi KM, podaci su Centralne banke BiH, i trend rasta štednje prisutan je duže vremensko razdoblje. Od toga se na Federaciju BiH odnosi 7,97 milijardi KM, a ostatak na entitet RS.

Samo u dvije najveće banke u FBiH nalazi se 56 posto štednje, što govori o važnosti očuvanja stabilnosti svake pojedinačne banke, ali i cjelokupnog financijskog sustava.

Iz Centralne banke BiH navode da su prema ročnoj strukturi, oročeni i štedni depoziti krajem 2017. iznosili 5,44 milijarde KM, što predstavlja 49,4 posto ukupnih depozita stanovništva.
Od toga kratkoročni depoziti (s rokom oročenja kraćim od godinu dana) imali su 504 milijuna KM ili 9,3 posto, a dugoročni 4,94 milijarde KM ili 90,7 posto. Transakcijski računi i depoziti po viđenju iznosili su 5,58 milijardi KM ili 50,6 posto ukupnih depozita stanovništva.
Tijekom prethodnih pet godina očigledan je kontinuiran snažniji porast depozita u domaćoj valuti jer su na kraju 2012. godine sudjelovali u ukupnim depozitima stanovništva s 36,4 posto, a sada su dostigli gotovo 50 posto.

Oročena štednja sve manja

Oročeni i štedni depoziti rastu manjim intenzitetom i na godišnjoj razini su imali porast od blizu 0,6 posto (odnosno 34,2 milijuna KM), dok znatno brže rastu transakcijski računi, koji su, u usporedbi sa stanjem na kraju 2016. godine, porasli za 17,4 posto (odnosno 411,4 milijuna KM), zatim depoziti po viđenju koji bilježe porast od 13,1 posto (odnosno 325,3 milijuna KM).

- Ako bh. građani imaju 11 milijardi KM ušteđenoga novca, to u principu znači da bi mogli imati kreditni potencijal od 111 milijardi KM. Imamo situaciju da ljudi odlučuju da dio svog novca štede, ne usmjeravaju ga u potrošnju - tvrde ekonomski stručnjaci.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok