Centri civilnih inicijativa (CCI) nedavno su objavili izvještaj "Stanje nacije" koji prati provedbu i efekte reformi u Bosni i Hercegovini.

U priopćenju CCI se navodi da ovaj izvještaj sadrži obuhvatan pregled informacija o formalnoj realizaciji mjera iz Reformske agende, te mjerenju efekata u različitim oblastima poput javnih financija, poslovne klime, tržišta rada, vladavine prava, socijalne politike, itd. Jedna od oblasti analize jeste efikasnost eurounijskog puta BiH.

CCI napominje da političke stranke u BiH, one koje djeluju kao vlast ili kao oporba, iskazuju deklarativnu opredijeljenost za pristupanje BiH Europskoj uniji, kao i dominantna većina stanovništva.

- No, svjedoci smo realnog stanja u kojem sve političke stranke i drugi relevantni politički akteri nisu poduzeli važne akcije koje bi BiH približile EU. Službeni predpristupni koraci BiH ka EU traju daleko duže u odnosu na sve zemlje koje su postale punopravne članice EU u posljednjih 20 godina, kao i u odnosu na zemlje regije koje imaju taj cilj - navode iz CCI.

Dodaju da, kada se sagledaju sve činjenice, "moglo bi se reći da je europski put Bosne i Hercegovine taoc neznanja, nerada i skrivenih interesa stranaka i pojedinaca koji ne dozvoljavaju veliki napredak u pravcu članstva u EU", priopćeno je iz CCI. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH