Ilegalni migranti koji se ubuduće nađu u BiH morat će ići pred prekršajnog suca koji ima pravo odrediti im mjere izgona ili protjerivanja iz zemlje, piše Večernji list BiH.

Naime, sve policijske agencije u BiH iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH dobile su dopis u kojem stoji kako se ubuduće trebaju ponašati prema migrantima.

- Obvezuje se Ministarstvo sigurnosti BiH obavijestiti nadležne policijske agencije da nad migrantima počnu primjenjivati važeće zakone Bosne i Hercegovine koje primjenjuju nad državljanima BiH - navodi se u dopisu upućenom svim policijskim agencijama u BiH. U spomenutom dopisu ističe se kako je Direkciju za koordinaciju policijskih tijela u BiH obavijestilo Ministarstvo sigurnosti BiH da je navedeno ministarstvo zaprimilo zaključak Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH donesen na 41. sjednici održanoj 27. srpnja 2018. Iako spomenuta odluka te nalog policijskim agencijama donekle uozbiljuju cijelu priču s migrantima, odnosno nadležne institucije, od kojih prvenstveno Ured za strance obvezuje na ozbiljniji rad, mnogi ne vjeruju kako će doći do značajnih promjena. Naime, i kada djelatnici policijskih agencija dovedu migrante pred prekršajne suce, upitno je što će se moći napraviti s obzirom na to da većina njih nema nikakve dokumente. - Tako jedan migrant može pred sucem reći kako se zove Niko Nikić i sudac će pisati mjere izgona na to ime. Migranta će se deportirati iz BiH i vrlo brzo ponovno će pokušati ući. Ako ga, primjerice, Granična policija ponovno uhvati i odvede pred suca, on će reći potpuno drugačije ime i prezime na koje ponovno ide mjera izgona iz BiH. To se tako može raditi beskonačno dugo - navodi naš izvor. Ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić ističe kako je naputak koji su dobile policijske agencije u BiH višeznačan te potvrđuje kako on konačno omogućava policiji migrante dovesti pred sud, što do sada nije bio slučaj.

Odnosno, naputak stavlja migrante i državljane BiH kojima je iz nekih razloga zabranjen ulazak u ovu državu u isti položaj. Međutim, problem s migrantima neće se riješiti sve dok nadležne institucije ne promijene Zakon o strancima u BiH. Naime, Bosna i Hercegovina bi trebala primijeniti praksu Mađarske i Srbije koje su skratile rok za traženje azila na svega 24 sata. Tako bi i u Zakonu o strancima u BiH prvenstveno trebalo promijeniti članak koji se odnosi na razdoblje dano strancima za traženje azila. Ono je sada 14 dana. Uz to, strancima bi u razdoblju dok ne dobiju azil trebalo u potpunosti ograničiti mogućnost kretanja. Skraćivanjem tog roka na 24 sata i ograničenjem kretanja izbjegao bi se prostor za manipulaciju koji se migrantima sada otvara. Naime, većina njih po ulasku u BiH da izjavu kako ima namjeru podnijeti zahtjev za azil, međutim, tek rijetki u roku od 14 dana to i naprave. Najveći broj njih u tom razdoblju napusti BiH. Zbog čega se još nije pristupilo izmjenama spomenutog zakona, iako je broj migranata koji ulaze u BiH svakim danom sve veći, ostaje nepoznato. Jednako kao i zbog čega BiH još prije tri godine, kada su stigle prve ozbiljnije najave o migrantskim rutama kroz ovu zemlju, nije donijela plan djelovanja sa zaokruženom financijskom konstrukcijom.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok