Nakon što su izabrali Željka Komšića na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH, bošnjačka politička elita nastavlja raditi na projektu otimanja hrvatskih mjesta u Federaciji.

Ovih dana se su u tijeku završni dogovori oko pozicioniranja kadrova bošnjačkih stranaka u Dom naroda Federacije BiH. Koliko je plan unaprijed smišljen govore podatci o izboru “Hrvata” na listama bošnjačkih stranaka u županijama gdje Hrvati nisu većina. Počet ćemo od Unsko-sanske županije u čijoj skupštini će iduće četiri godine sjediti Edina Abić Pleho. Osim što se radi o kćeri Fikreta Abdića, zanimljivo je kako se ona izjasnila kao Hrvatica, te kao hrvatski kadar ulazi u Skupštinu USŽ. Motiv za nešto takvo može biti isključivo konačni cilj da u Domu naroda predstavlja hrvatski narod. Navodno je u u ovoj županiji izabran još jedan “Hrvat”, ali ta informacija još uvijek nije potvrđena. Stranke sa hrvatskim predznakom nisu dobile dovoljan broj glasova za ulazak u Skupštinu ove županije.

Slično stanje je u Tuzlanskoj županiji, gdje su SDP i DF izabrali po jednoga Hrvata u Skupštinu ove županije. Jedan od te dvojice će ići u Dom naroda FBiH kao hrvatski kadar. U Bosansko-podrinjskoj županiji bošnjačke stranke su se malo preračunale, pa je Edim Fejzić koji je zadnje četiri godine sjedio u Klubu hrvatskih izaslanika završio na drugom mjestu i nije ušao u Skupštinu BPŽ-a. Iznad njega sa 17 glasova prednosti se nalazi Sejad Tatarin, ali on će navodno dati ostavku kako bi “Hrvat” Fejzić ušao u Skupštinu ove županije i kasnije kao hrvatski predstavnik otišao u Dom naroda Federacije BiH.

Nekoliko bošnjačkih stranaka u Sarajevskoj županiji je izabralo svoje Hrvate, a jedan od njih će završiti također u Domu naroda.

Najzanimljivije je u Zeničko-dobojskoj županiji. Bošnjačke stranke su u ovome dijelu Federacije izabrale čak šest Hrvata u Skupštinu ove županije. Ako tome pridodamo i tri mandata koje je osvojila koalicija stranaka Hrvatskog narodnog sabora, dobije se podatak kako u Skupštini ZDŽ-a ima čak devet Hrvata. Koja će dva završiti u Domu naroda još nije poznato.

– Bošnjačke stranke će sigurno pokušati zauzeti oba hrvatska mjesta iz ZDŽ-a u Domu naroda FBiH. Pokušat ćemo to izbjeći, ali ovdje je jasno što se radi. Na sve načine se pokušavaju uzeti hrvatska mjesta u Domu naroda kako bi se uklonio zadnji mehanizam zaštite Hrvata u Federaciji i u cijelosti proveli planovi bošnjačke političke elite – rekli su za Pogled.ba sugovornici iz ZDŽ-a.

Vrlo je vjerojatno kako će bošnjačke stranke uspjeti u Dom naroda FBiH ubaciti još jednog svog izaslanika iz reda hrvatskog naroda iz Srednjobosanske županije, a sličan scenariji je moguć i u Hercegbosanskoj županiji, prenosi Pogled.ba.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok