Od više od 70 gotovih jela koja su u ugostiteljskim objektima diljem Republike Srpske nedavno kontrolirali inspektori, u trećini je utvrđena prisutnost enterobakterija.

Ovom prilikom, uzorkovane su različite vrste jela, kao što su kolači, mesna jela, salate, cijeđeni sokovi, varivo, a namirnice u kojima se ustanovi prisutnost enterobakterija smatraju se zdravstveno neispravnim. Točnije, prisutnost ovih bakterija u namirnicama pokazatelj je fekalnog zagađenja, odnosno nedovoljne higijene tijekom proizvodnje, čuvanja i manipulacije hranom. Kontrola je nedvosmisleno potvrdila da pojedini restorani, slastičarnice, pekarnice, roštiljnice, pizzerije, moraju i više i bolje raditi na edukaciji radi stjecanja znanja o propisima i preporukama u oblasti higijene. Piše Večernji list BiH.

Rezultati analiza

Kontrolom su obuhvaćeni objekti diljem RS-a – u Banjoj Luci, Gradišci, Prnjavoru, Kozarskoj Dubici, Srpcu, Derventi, Modriči, Trebinju, Istočnom Sarajevu i drugim gradovima. U Inspektoratu Republike Srpske kažu za Srpskainfo da je republička inspekcija za hranu u proteklom razdoblju uzorkovala spomenuta jela koja se poslužuju u ugostiteljskim objektima, a za potrebe laboratorijskog ispitivanja mikrobiološke ispravnosti. – Na osnovi laboratorijskih analiza, u 30% ispitivanih uzoraka utvrđeno je povećana prisutnost mikroorganizama, kao što je enterobakterija, iznad granica dopuštenih smjernicama o mikrobiološkim kriterijima o hrani. S obzirom na utvrđenu vrstu mikroorganizama, riječ je o neadekvatnoj manipulaciji hranom, neadekvatnim higijenskim uvjetima prostora ili opreme koji služe za pripremu hrane, kao i higijenskom statusu osobe koja rukuje hranom – kaže za Srpskainfo glasnogovornica Inspektorata RS Dušanka Makivić. Da ni u FBiH situacija nije bolja pokazuju podaci analize objavljene u posljednjem biltenu Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH. Naime, čak 87 uzoraka gotovih jela u FBiH mikrobiološki je neispravno. Iste analize pokazale su mikrobiološku neispravnost 34 uzorka sladoleda i kolača, kao i 24 uzorka mesa i proizvoda od mesa. Ukupno je mikrobiološki testirano 23.956 uzoraka hrane i vode, a neispravna su 1384. Analiza zdravstvene ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće uporabe u FBiH rađena je po županijama. Tako se pokazalo da je najviše mikrobiološki neispravne hrane zastupljeno na području Zeničko-dobojske županije. Od analiziranih 11.338 uzoraka, mikrobiološki je neispravan 1171 uzorak. U Tuzlanskoj županiji od analizirana 2033 uzorka, neispravno je 311. Slijedi Sarajevska županija s 220 neispravnih uzoraka. HN županija je na četvrtom mjestu. Prema podacima objavljenim u spomenutom izvješću, mikrobiološki su u ovoj županiji pregledana 224 uzorka živežnih namirnica, od čega mikrobiološki ne odgovara 31. Za Zapadnohercegovačku i Hercegbosansku županiju ne postoje podaci. Uz gotova jela, sladolede i kolače te meso, među najrizičnijim namirnicama koje mikrobiološki nisu odgovarale našli su se i mlijeko i mliječni proizvodi, ali i kruh, tjestenina i keks.

Bakterije u hrani

Zbog epidemija uzrokovanih hranom tijekom prošle godine oboljelo je 65 osoba u BiH, od čega su 23 hospitalizirane. Prema podacima koje su Agenciji za sigurnost hrane BiH dostavile institucije javnog zdravstva, tijekom prošle godine zabilježeno je pet epidemija uzrokovanih hranom. Za dvije epidemije uzročnik je bio Staphylococcus aureus, po jednu su uzrokovali Trichinella i Hepatitis A, dok za jednu nije utvrđen uzročnik. Kako navode iz Agencije za sigurnost hrane BiH, Staphylococcus aureus ili zlatni stafilokok je bakterija koja se može naći u oko 25% zdravih ljudi, a povremeno naseljava kožu oko noktiju i izlazni dio nosa. Luči toksin koji može dovesti do trovanja hranom. Najčešći način na koji stafilokok zagadi hranu je kontaktom kliconoše (osoba koja nosi klice zarazne bolesti, a nema simptome bolesti) s hranom.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok