Košulje na policajcima u Italiji, cipele koje nosi prva dama SAD-a, Adidasove kopačke, koje je ranije nosio popularni David Beckham, kao i suci na ovogodišnjem Mundijalu, obuća svjetski poznatog brenda Prada... sve ovo, kao i brojni drugi proizvodi plasirani diljem svijeta, proizvedeno je ni manje ni više nego u Bosni i Hercegovini.

Iako zvuči nevjerojatno, obuća je među proizvodima koji se najviše izvoze iz BiH, piše Večernji list BiH. Podsjetimo, u prvih šest mjeseci ove godine BiH je ostvarila izvoz u oblasti industrije tekstila, odjeće, kože i obuće u iznosu oko 820 milijuna KM i on je veći za 71 milijun u odnosu na isto razdoblje 2017. godine.

Potrebna preciznost

Obuća je u tom razdoblju izvezena u vrijednosti od 384 milijuna KM. Ovim brojkama značajno doprinosi i jedna tvrtka iz Tuzle - Proggeti Bosnia. Armin Kucalović najmlađi je zaposlenik talijanske tvrtke Proggeti Bosnia. Ima samo 20 godina i nakon završene rudarske škole, stjecajem okolnosti, zaposlio se u obućarstvu. Ovo mu je prvi posao. “Radim na bušenju strana. Nije teško kada se uklopiš i treba vremena da naučiš, ali dobro je. Zaradi se i tako”, kaže Kucalović. U ovoj tvornici šiva gornji dio obuće za Gucci, dok se potplati dodaju u Italiji. Za dobar proizvod potrebna je preciznost i radnika i strojeva. “Ovo je strojna obrada. Prvo krojači skroje tenisicu po uzorku, onda to ide na strojnu obradu gdje ja na digitalnom stroju istanjujem rubove, dijelove, jezik, kvatre, sarice, oglavke... Ima puno dijelova za jednu tenisicu”, otkriva radnica Dragana Zukić. Posebnu preciznost zbog ranijeg iskustva imaju zaposlenice koje su ovdje došle iz brojnih tvrtki iz ove oblasti, a koje su uništene privatizacijom. Ovdje su dobile drugu priliku za posao. “Posao zahtijeva preciznost i odgovornost. Ništa više. Samo trebate gledati svoj posao, da je precizno, uredno, da nije umrljana boja, da se ne prelaze rubovi”, objašnjava zaposlenica Selma Sadiković . Ovi ljudi, na ovome mjestu, mjesečno proizvedu nekompletnih 6000 pari obuće za Gucci i gotovo 1000 pari gotove obuće za talijansku tvrtku ANG i brend Janet Janet sport.

Jeftina radna snaga

Iako vrijednost obuće na policama inozemnih trgovina doseže vrtoglave iznose, zbog jeftine radne snage, zaposlenima plaće nisu vrtoglave. Ali za njih 185 u današnjem vremenu to je sasvim dovoljno da budu zadovoljni jer imaju posao i redovita primanja. “U granskom ogranku ugovora koji su potpisali Vlada i sindikati minimalna plaća je 496 KM. Mi imamo barem polovinu radnika koji su iznad te brojke. To je nekih 500 KM, ovisno o prosjeku na federalnoj razini. Trudimo se. Imamo izuzetno dobre kupce. Da se malo uzdignemo, da ne bude ona klasična priča, topli obrok itd.”,ističe Sulejman Kljunić iz tvrtke Proggeti Bosnia Tuzla. Proizvodnja obuće izuzetno je skupa, posebno izrada kalupa i modelara te se tvrtkama teško afirmirati na domaćem tržištu. Iako je država nedovoljno podržava te je uglavnom bazirana na uvozu sirovina i repromaterijala i lohn poslovima dorade, odnosno jeftine radne snage, obuća rađena bosanskohercegovačkim rukama itekako je konkretna na svjetskom tržištu. Ovdje se proizvodi dio obuće, a ponekad i kompletan par cipela. Hoće li na tim cipelama pisati “Made in Bosnia”, ovisi samo o želji kupca. Skoro 90% domaće proizvodnje obuće zasniva se na tzv. lohn poslovima, koncipiranim na angažiranju jeftine radne snage za najpoznatije svjetske modne brendove. Domaće tvrtke iz ove oblasti nisu u poziciji razvijati vlastiti proizvod, samim time i svoj brend.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok