Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović rekao je u utorak kako će hrvatskim strankama okupljenim oko toga bloka u BiH bošnjački partneri biti one stranke koje podrže izmjenu Izbornog zakona po presudi Ustavnog suda BiH kojom se jamči izbor legitimnih političkih predstavnika iz triju naroda i onemogućava preglasavanje u institucijama poput Doma naroda i Predsjedništva BiH, što je bio slučaj na posljednjim izborima nametanjem Željka Komšića od brojnijih Bošnjaka, piše Večernji list BiH.

Ne ovisimo ni o kome

“S partnerima među Bošnjacima tražimo nekoga tko bi bio u stanju osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u dogovoru s predstavnicima HNS-a BiH. Za nas je posve svejedno je li to nacionalni ili građanski bošnjački blok. Bitno je da imaju narodni legitimitet i kapacitet za predstavljanje. Ponajprije tražimo zajednički nazivnik za europski put BiH. Prva točka je Izborni zakon. Svi oni kojima je to prihvatljivo za nas su prihvatljivi kao partneri”, rekao je Čović nakon sjednice vodstva Hrvatskog narodnog sabora BiH u Mostaru.

Čović je pri tome izrazio uvjerenost kako se ključne hrvatske stranke iz HNS-a neće moći isključiti iz vlasti iz entiteta Federacije BiH, čak i uz pokušaje makinacija s izborom Hrvata od bošnjačkih stranaka u Dom naroda. Dom naroda je gornji nacionalno koncipirani dom Parlamenta Federacije BiH u kojemu se mora osigurati potpora najmanje šest od 17 izaslanika kako bi se izabrali predsjednik i Vlada Federacije BiH. 
“No, nismo naivni da postoje pokušaji oko toga. Ako je netko želio izabrati hrvatskog člana Predsjedništva glasovima Bošnjaka, jasno je da je spreman to nastaviti i dalje. Uvjeren sam, međutim, da imamo dovoljno kapaciteta i snage zaštititi poziciju Hrvata te da nismo ovisni o bilo kome”, objasnio je predsjednik HNS-a BiH i najsnažnije stranke bosanskohercegovačkih Hrvata, HDZ-a BiH.


Nakon sjednice Predsjedništva HNS-a BiH Čović je opetovao kako će sve stranke uključene u HNS BiH biti zajednički uključene u uspostavu vlasti kako bi se onemogućilo da bošnjačke stranke eventualno ponovno pokušaju najveće hrvatske stranke izgurati iz vlasti. 
Ustavni sud BiH je upravo po apelaciji Bože Ljubića izbrisao odredbe Izbornog zakona BiH oko načina popune izaslanika za Dom naroda jer su omogućavale da se Hrvate bira i u županijama u kojoj gotovo i ne žive poput Goražda, odnosno Bosansko-podrinjske županije.

Pritisci na SIP

U toj županiji je po posljednjem popisu svega 24 Hrvata i iz nje se bira jedan hrvatski izaslanik, a u odlazećem mandatu to je Edim Fejzić, jednako kao i Posavska županija u kojoj živi 36.000 Hrvata, što je razlika u vrijednosti mandata čak 1400 puta.

Sada se očekuje da Središnje izborno povjerenstvo BiH, na koje najsnažnije pritiske upućuju bošnjačke stranke, odredi način na koji bi se izabrali izaslanici za Dom naroda. Čović pak očekuje kako bi izmjene Izbornog zakona BiH, kako je to naložio i Ustavni sud BiH, trebao provesti državni Parlament. 
“Sve drugo su provedbeni akti kojima se odluka Ustavnog suda neće provesti”, tvrdi Čović.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok