Ako bi se kojim slučajem prihvatio prijedlog Agencije za ravnopravnost spolova pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, materijalna prava rodilja na razini županija u Federaciji BiH bila bi izjednačena i time bi se okončala višegodišnja negativna praksa da neke županije isplaćuju rodiljske naknade, a neke za tu vrstu isplata uopće nemaju novca, piše Večernji list BiH.

Pravo na doplatak

Povjerenstvo za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma Parlamenta BiH istaknulo je kako nije riješen problem diskriminacije rodilja zbog neujednačenog uređivanja njihovih materijalnih prava u županijama u FBiH. To je, kako je kazala Samra Filipović-Hadžiabdić, ravnateljica Agencije za ravnopravnost spolova, nedopustivo, a o ovim zaključcima i preporukama bit će upoznat i UN-ov Odbor o uklanjanju diskriminacije protiv žena (CEDAW). Nije uređeno posebnim zakonom liječenje neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, o čemu je Povjerenstvo više puta raspravljalo i bilo predlagatelj zakona, koji nije usvojen.

Spomenimo kako je Vlada FBiH još u srpnju ove godine donijela zakon po kojem su sve županije u FBiH dužne osigurati dječji doplatak i dodatak na novorođenu djecu, a one županije koje to nisu u stanju osigurati zbog lošijega financijskog stanja novac će dobivati iz proračuna FBiH.

U zakonu piše kako će “visina dječjeg dodatka iznositi šest posto od prosječne isplaćene neto plaće u FBiH”. Korisnik ima pravo na uvećani dječji dodatak u iznosu od osam posto prosječne isplaćene neto plaće u FBiH za prethodnu godinu, prema podatku Federalnog zavoda za statistiku, ako ispunjava jedan od sljedećih uvjeta: da je dijete bez roditeljske skrbi sukladno propisima iz područja socijalne i dječje zaštite, da je djetetu utvrđen invaliditet u postotku od 90 ili 100 posto. Sve županije u FBiH bile su dužne dostaviti podatke po kojima bi se odredilo mogu li financijski podržati redovito plaćanje dječjeg doplatka kako bi s razine FBiH bio omogućen dotok financijskih sredstava.

Rodilje i pomoć

U novom zakonu koji je Vlada FBiH donijela stoji kako je ovo jedini način da se osigura dostupnost i ujednačenost određenih temeljnih prava na cijelom prostoru Federacije BiH, neovisno o županiji u kojoj korisnik ima prebivalište.

“Imajući u vidu kako je financiranje prava obitelji s djecom iz proračuna županija, po važećem zakonu, popraćeno ozbiljnim poteškoćama, pripremljen je radni materijal ovog zakona kojim je, prije svega, predloženo da se iz proračuna FBiH osigura financiranje prava na dječji dodatak, a iz proračuna županija pomoć rodiljama koje nisu u radnom odnosu. Ostala prava iz temeljnog paketa prava, po važećem zakonu, financirala bi se iz županijskih proračuna shodno materijalnim mogućnostima”, piše u Zakonu o potpori obiteljima s djecom.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok